Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

9 yaşındaki Japon kızı, tarihin en genç profesyonel Go oyuncusu oldu

Japonya’nın Osaka şehrinde yaşayan 9 yaşındaki ilkokul öğrencisi Sumire Nakamura, profesyonel Go kariyerine 1 Nisan 2019’da başlamak üzere imzayı attı. Daha önceki en genç rekortmen 11 yaşındaydı.           

Nakamura ailesinin DNA’sında Go var

Küçük dâhi, Go oynamaya üç yaşında başlamış. Babası bir “Insei”, yani profesyonel oyuncunun ulaşabileceği 9 seviyesine gelmiş usta bir oyuncu. Aynı zamanda, 1988 Japonya Ulusal Şampiyonası’nda altın madalyası var. 

7 yaşında turnuvalara katılmaya başlayan küçük Nakamura, uluslararası turnuvalarda dereceler elde etmeye başlamış. “Kazandığımda büyük bir mutluluk duyuyorum. Üniversiteye geldiğimde şampiyon unvanını kazanmak istiyorum” diyor.

Nakamura artık Japonya Go Derneği’nin bir sporucusu. Derneğin ülke çapında “scouting” yaptığı, yani yeni Go oyuncularını tespit etmek için geniş bir ağ kurduğu ve geleceğin şampiyonlarını aradığı biliniyor.    
Nakamura ile bir turnuvada karşı karşıya gelen tecrübeli bir Go oyuncusu “Doğal kabiliyeti gerçekten etkileyici. Ayrıca benimle oynarken serinkanlılığını hiç kaybetmedi” diyor.

Asya kıtasının en popüler strateji oyunu Go

Türkiye’de pek tanınmayan, fakat pek çok ülkede muazzam bir popülariteye ulaştıktan sonra, ülkemizde de hayranları artmaya başlayan bir oyun Go. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan oyun ilk kez Çin’de bulunmuş, daha sonra Japonya’da popüler olmuş. Güney Kore’de de adı Baduk olan oyun için özel parklar var ve insanlar günün ortasında her yerde Baduk oynayabiliyor.

Dünyanın birçok yerindeki üst seviye oyuncular 2000’li yıllarla birlikte bu oyundan milyonlarca dolar kazanmaya başlamış. Go bilginleri yeterince sakin olmayan bir zihinle Go oynamanın mümkün olmayacağını söylüyor. Bu bakımdan Doğu kültüründe pek çok kişi bu oyunu karakterini geliştirmek için oynuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.