Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yıllar sonra bir ilk: Bağdat sokaklarında ABD’li bir general

National Public Radio’nun haberinden alıntıdır.

Epeydir ABD’li bir general Bağdat sokaklarını arşınlarken görülmemişti. Tuğgeneral Austin Renforth, Iraklı meslektaşlarıyla geçen cuma günü şehrin en kalabalık mahallelerinde gezintiye çıktı. Generalin nasıl bir tepkiyle karşılaşacağı merak konusuydu.

ABD ve müttefiklerinin Irak’ı işgalinden 16 yıl sonra, Iraklıların çoğu ülkedeki iç savaş ve güvenlik boşluğundan hâlâ ABD’yi sorumlu tutuyor.

Son 10 yılda ABD askerleri genelde üslerinde kalarak gözlerden ırak durdu. Fakat Iraklı komutanlar ABD ve İran desteğine yaslanarak IŞİD’le savaştı ve Irak’ın başkenti ile diğer şehirlerinde güvenliği yeniden sağlamakta epey yol aldı.

Irak’taki ABD güçlerinin 2. komutanı Renforth, Iraklı General Celil Cabbar el Rubayi ile çay içerken.

Ülkedeki ABD güçlerinin 2. komutanı Renforth ve Iraklı General Celil Cabbar el Rubayi sokaklarda halkın arasına karıştı. Çelik yeleksiz, fakat üniformalıydılar. 2003’teki işgalde ABD’ye karşı savaşan Mukteda el-Sadr’ın posteri altında oturup çay içtiler.

Trafiğe kapatılan caddeleri işportacılar doldurdu: Pakistanlı hacılar kutular içinde beyaz güvercinler taşıyorlardı; beyaz bir maymun maskesi giymiş bir adam, balon satıyordu.

El Rubayi çay içerken Renforth’a “İnşallah arada aileni de Bağdat’a getirirsin” dedi. Renforth, “Ailemi buraya getirmeyi çok isterdim” diye yanıtladı.

Bağdat’taki gezinti, ABD Başkanı Donald Trump’ın Anbar eyaletinde IŞİD’le savaşan ABD askerlerini ziyaretinden önce planlanmıştı. Trump Suriye’deki askerleri çekeceğini açıklarken, Irak’taki birliklerin yerinde kalmasını istediğini söylemişti.

Renforth, 9 yaşında bir çocuğun okuduğu şiiri dinlerken.

2014’te Irak ordusunun kuzey birlikleri, IŞİD’in ilerleyişi karşısında dağılıp geri çekilmişti. Fakat toparlanan ordu, üç yıllık çetin bir mücadeleden sonra Bağdat’ta güvenliği ciddi ölçüde yeniden tesis etti. Iraklı komutanlar ise halkın gözünde birer kahraman oldu.

Irak’ta halihazırda 5 bin ABD askeri bulunuyor. Fakat bu güçlerin varlığı, İran destekli silahlı grupların ülkedeki etkisinin artmasıyla gittikçe daha da tartışmalı hale geliyor.

General el Rubayi ise “Siyasetçiler istediklerini söylesinler. Biz askerler gerçeklikle uğraşırız. Şu çok açık: Irak’ta ABD askerlerine hâlâ ihtiyacımız var” dedi.

Renforth bir çocukla selfie çekilirken. Gezinti sırasında pek çok Bağdatlı, bazen kim olduğundan habersiz, Renforth’u durdurarak onunla selfie çekildi.
Iraklı udi Felah el Bağdadi Renforth için şarkı söylerken.

Ancak Bağdatlıların Renforth’u gittiği her yerde iyi karşıladığını söylemek mümkün değil. Iraklı bir üniversite öğrencisi mükemmel İngilizcesiyle ABD’li generale “Suriye’de yenildiniz, burada da yenileceksiniz” diye bağırırken görüldü. Sonra Arapçaya dönerek, Iraklı askerlere ABD’li askerlerin ülkede dolaşmasının utanç verici olduğunu söyledi.

El Rubayi ise kendisine yaklaşıp, generalin Irak’ta misafir olduğunu ve etrafta gazetecilerin bulunduğunu söyleyince öğrenci, geri adım attı.

Şabander Kahvehanesi.

General el Rubayi daha sonra Renforth’u, yüz yıldan uzun süredir şehrin kültürel hayatının kalbinde olan Şabander Kahvehanesine götürdü. Iraklılar içeride semaverlerden dökülen çaylarını yudumluyorlardı.

Kahvehanenin duvarında Irak tarihinden simaların yanında mekan sahibinin 2007’deki bir bombalamada hayatını kaybeden dört oğlu ve torununun fotoğrafları bulunuyordu. Mekan sahibi ABD’ye o kadar öfkeliydi ki Amerikan askerlerini yıllardır kahvehaneye kabul etmiyordu. Fakat o gün, Rubayi ve ABD’li misafirlerini kabul ederek onlara limonlu çay ikram etti.

Generalin gezintisinin haberleri Irak medyasında dolaşmaya başlayınca, paramiliter güçler ve siyasi gruplar olayın bir rezalet olduğunu söyledi. İran bağlantılı grup Asaib Ehl el-Hak, bu ziyaretin açıkça Irak’ın egemenliğini ihlal anlamına geldiğini söyledi. Açıklamada, ABD’li güçler sokaklara geri dönerse kendilerinin daha büyük bir güçle geri dönecekleri tehdidinde bulunuldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.