Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soma ve Aladağlı çocukların resimleri Kadıköy’de sergileniyor

Sosyal Haklar Derneği’nin Soma maden faciasından bu yana dört senedir Soma’da düzenlediği ve Aladağ’daki yurt yangında hayatını kaybeden çocukların köylerinde iki senedir düzenlediği yaz okullarında üretilen eserlerin sergisi; Aynı Göğün Düşleri…

Sosyal Haklar Derneği, Soma ve Aladağ davalarının takipçisi olmakla yetinmeyip oradaki çocuklara başka bir dünyanın da mümkün olduğunu gösterebilme niyetiyle her yıl yaz okulları düzenliyor. Gönüllü eğitmenlerin emekleriyle birbirinden çeşitli, çocukların okul müfredatlarında bulamayacağı birçok atölye düzenleniyor. Yaratıcı yazarlıktan yogaya, toplumsal cinsiyetten çocuk hakları atölyelerine kadar geniş bir yelpazeleri var. Çocukların resim atölyelerinde ürettikleri eserleri ise her yaz okulu sonrası İstanbul’da sergileniyor.

Aynı göğün altında

Çocukların hayalleri farklı olsa da aynı göğün altında hayal kurup aslında ortak bir dilekleri olduğunu söyleyen atölye eğitmenleri “Benim gökyüzüm pembe, ya seninki?” diyerek özetliyorlar bu durumu. Ortak dilekleri ise özgürlük. Bu sene sergiye ismini veren ve aynı zamanda her yıl çocukların resimleriyle tasarlanan ajandanın da kapağı “Aynı Göğün Altında” isimli resim. SHD’nin ajandaları çocukların resimleriyle tasarlanıp dayanışma amaçlı satılıyor ve gelecek yaz okulları için fon olarak kullanılıyor.

Resimlerinin sergileneceğini duyduklarında “Ressamlar gibi mi yani öğretmenim?” diyorlar

Görsel sanatlar ya da resim alanında çalışan gönüllülerle hem teknik öğrendikleri hem de diledikleri gibi çizip boyadıkları atölyeler gerçekleştiren çocukların, ürettikleri resimlerin sergileneceğini duyduklarında “Ressamlar gibi mi yani öğretmenim?” diyerek tepki verdiklerini söyleyen gönüllüler, çocukların okullarında aldıkları eğitimin dışında bir şeyler deneyimliyor olmasının çok kıymetli olduğunu söylüyor. Çocuk olarak hakları olduğunu öğrenen, dilekçe yazmayı ve talep etmeyi öğrenen, pembenin kız, mavinin erkek rengi olmadığını anlayan çocukların bir sonraki yaz okulunu daha okullar kapanmadan aramaya başladığını da söylediler. Çocukların hayallerindeki değişimi SHD başkanı Melda Onur ise şöyle anlatıyor; “İlk yaz okulunda, Soma’daki çocukların yaptığı resimlerin mutlaka bir yerinde siyah, kömür karası bir obje varken ikinci yıl daha az gördük, sonraki yıl daha az. Artık resimlerde kömür karası değil umut görüyoruz”.

Aynı Göğün Düşleri sergisi Cadde Bostan Kültür Merkezi’nde, 10-17 Ocak arasında görülebilir. Gelecek yaz okullarına destek olmak amacıyla yapılacak 150 lira ve üstü bağışlarda, bağışçılara diledikleri resimler hediye ediliyor. Aynı Göğün Altında 2019 ajandalarına da sergi alanından ve Sosyal Haklar Derneği’nden ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.