Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BM raporu: İnsan kaçakçılığı “korkunç” boyutlara ulaştı

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin bu ay yayınlanan 2018 İnsan Kaçakçılığı Global Raporu’nda, insan ticaretinin vardığı nokta “korkunç” diye nitelendirildi.

National Public Radio’nun haberine göre özellikle iki alandaki artış dikkati çekti: cinsel istismar amacıyla kadın ticareti ve savaşlardan dolayı artan insan kaçakçılığı.

2016 yılında 25 bin vaka kayda geçerken 2013 ve 2014’te bu rakamlar sırasıyla 17 bin ve 20 bin olmuştu.

İstismar farklı şekillerde gerçekleşiyor

Kurbanların yüzde 59’uyla cinsel istismar, insan kaçakçılığının en yaygın şekli olmaya devam ediyor. Erkekler arasında yüzde 84, genelde ise yüzde 34 ile temsil edilen zorla çalıştırma, en çok Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde görülüyor. Bunların çoğu ise tarım ve madencilik alanlarında çalıştırılıyor.

Çatışmalar insan kaçakçılığına alan açıyor

Rapora göre, bugün son 30 yıldakinden daha fazla ülkede şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Krizler mülteci sayısını artırarak milyonlarca insanı yerinden etti. Yolculukları sırasında insan kaçakçıları karşısında savunmasız kalan göçmenler, zorla çalıştırma, cinsel sömürü veya diğer insan ticareti türlerinin hedefi oluyor.

En savunmasız grup ise yalnız başına seyahat eden çocuklar. Erkek çocuklar sık sık çalışmaları ya da savaşmaları için silahlı grupların hedefinde. UNICEF sekiz yaşındaki çocukların bile intihar saldırılarında kullanıldıklarını ortaya çıkardı.

Kız çocukları hedefte

Gittikçe artan sayıda kız çocuğu, genellikle cinsel istismar ve ev işi için insan kaçakçılarının kurbanı oluyor. Rapora göre, 2017’de kurbanların yüzde 23’ü, 18 yaş altındaki kız çocuklarından oluşuyor. Silahlı çatışma alanlarında zorla evlilik yaygın. Özellikle azınlık gruplardan gelen kadınlar, seks kölesi olmaya zorlanıyor.

İyi haber: İnsan kaçakçılığıyla mücadelede daha iyi durumdayız

Araştırmanın başındaki Angela Me, insan kaçakçılığıyla mücadelede kısmen ilerleme kaydedildiğini not ediyor. Ayrıca, veri toplama konusunda da artık daha iyi durumda olunmasına rağmen, artan sayılar karşısında halen yapılması gereken çok iş var.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.