Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: “Başkan Trump kurmaylarına ABD’yi NATO’dan çekmek istediğini söyledi”

New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz yıl kurmaylarıyla yaptığı özel görüşmelerde, ABD’yi NATO’dan çekme fikrini tartıştığını ileri süren bir haber yayınladı.

Gazeteye konuşan kıdemli Beyaz Saray çalışanlarına dayandırılan habere göre; Başkan Trump 2018 yılı içerisinde birçok kez ABD’nin NATO’dan çekilmesi gerektiği tezini gizlice gündeme getirmiş. Habere göre; Beyaz Saray’da halihazırda ve o dönemde çalışan birçok kişi, diğer NATO üyelerinin Trump’ın ısrarla istediği mali yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde işin ciddiye bineceğinden ve Trump’ın ABD’yi NATO’dan çekeceğinden büyük endişe duymuş.

Başkan Trump, NATO’dan çekilmeyle ilgili düşüncelerini en çok geçtiğimiz yaz aylarında örgütün merkezi Brüksel’de gerçekleştirilen zirvenin olduğu günlerde yakınında çalışan en üst düzey ulusal güvenlik yetkililerine söylemiş. O dönem Savunma Bakanı olan Jim Mattis ve halen Ulusal Güvenlik Danışmanı olan John Bolton, Trump’ın bu görüşlerini gizli tutabilmek için büyük çaba sarf etmiş.

NYT’ye konuşan yetkililer, Başkan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan özel görüşmelerinin içeriklerini en yakınlarından bile saklamasının, son zamanlarda  endişeleri daha da artırdığını belirtmiş.

“Putin için yüzyılın hediyesi olur”

NYT’nin görüşlerine başvurduğu eski Başkan Barack Obama döneminin Dışişleri Bakanlığı çalışanlarından Michele A. Flournoy, Trump’ın bu düşüncelerini, “bir ABD Başkanı’nın ABD çıkarlarına yapabileceği tarihteki en büyük hasar” olarak nitelendirdi. Flournoy, Trump’ın çekilme gibi bir adım atması halinde, 70 yıldır hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi başkanların çabalarıyla ilerleyen ve tarihteki belki de en büyük ittifak anlaşması olan NATO’yla ilgili tüm çalışmaların çöpe gideceğini söylüyor ve ekliyor: “Böyle bir adım Vladimir Putin’in hayal edebileceği en çılgın rüya olur”.

NATO’dan çekilmenin çok büyük bir jeopolitik hata olacağını savunan ABD ordusunun emekli amirallerinden James Stavridis de aynı görüşü paylaşıyor: “Bu, Vladimir Putin’e yüzyılın en büyük hediyesi olur.”

NYT’nin konuyla ilgili olarak konuştuğu Beyaz Saray yetkilileri ise, Başkan’ın temmuz ayındaki NATO Zirvesi’nde, ABD’nin NATO’ya bağlılığının “çok kuvvetli olduğunu” dile getirdiğini söylemekle yetinmiş.

ABD Başkanı Trump, uzun zamandır Almanya başta olmak üzere NATO üyelerini, İttifak için yapacakları askeri harcamaları artırma vaatlerini yerine getirmedikleri için sert bir dille eleştiriyordu. ABD, Soğuk Savaş’ın ilk yıllarında, 1949’da kurulan NATO’nun kurucu üyesi durumunda.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.