Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’den gelen tehditlere Tayvan tatbikatla karşılık verdi

Uzakdoğu’da sular ısınıyor. Washington Post’un haberine göre, Çin’in Tayvan’ı ilhak etmek için “gerekirse şiddete başvururuz” tehdidinden sonra Tayvan, doğu sahilinde askeri tatbikatlar gerçekleştirdi.

23 milyon nüfuslu adanın batısında yer alan Taichung şehri yakınlarındaki hedefler top ve saldırı helikopterleriyle vurulurken Fransız yapımı Mirage jetleri yağmur altında havalandı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, orduya yaptığı yeni yıl konuşmasında Tayvan’ın Çin hakimiyeti altına alınması konusundaki arzusunu tekrarlamıştı. Pentagon ise dün yayınladığı askeri istihbarat raporunda, Çin’in büyüyen askeri gücünün endişe yarattığını belirtmişti.

Tayvan’ın bağımsızlık yanlısı başkanı Tsai Ing-wen, Çin’in taleplerine karşı çıkarken ulusal güvenlik konusunu ülke ajandasında ön sıralara taşıdı.

Tayvan’ın hamisi ABD

ABD Deniz Harekâtı Şefi John Richardson’la salı günü Pekin’de yaptığı toplantıda Çin Genelkurmay Başkanı Li Zuocheng, Tayvan’ın yardımına gelen yabancı güçlere uyarıda bulundu. ABD, Tayvan’ın en büyük askeri tedarikçisi ve yasal olarak Tayvan’a yönelik güvenlik tehditlerine cevap vermekle yükümlü.

Li toplantıda, Çin ordusunun ülkenin egemenliğini sağlamak için “her türlü bedeli ödeyeceğini” söyledi. Çin, 1949’da ana karadan kopan Tayvan üzerinde hak iddia ediyor.

Ticaret savaşından tatbikat savaşlarına

Ekonomik ve askeri konular çerçevesinde Çin-ABD ilişkileri geçen yıl iyice gerilmişti. ABD Başkanı Donald Trump, teknoloji hırsızlığı yaptığını veya şirketleri teknoloji paylaşmaya zorladığını iddia ettiği Çin’den yapılan 250 milyar dolarlık ithalata yüzde 25 gümrük vergisi koymuştu. Şi ise yaptığı misillemede ABD’den yapılan 110 milyar dolarlık ithalata yaptırım kararı almıştı.

ABD geçen yıl ayrıca, silahlanma politikası ve Güney Çin Denizi’nde inşa ettiği yapay adalar nedeniyle uluslararası Pasifik tatbikatına Çin’i davet etmemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.