Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rakamlar Çin’deki ekonomik yavaşlamanın açıklandığından daha ciddi olduğunu söylüyor

Çin ekonomisinde büyüme yavaşlıyor ve bu yavaşlama muhtemelen Çin’in açıkladığından çok daha ciddi. Konuyla ilgili New York Times’ta Keith Bradsher imzasıyla çıkan haberi özetleyerek aktarıyoruz.

Geçtiğimiz Pazartesi günü açıklanan resmi istatistiklere göre, 2018’in son çeyreğindeki büyüme bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6.4 yavaşladı. Bu da 2008 küresel krizinden beri Çin’in kaydettiği en düşük büyüme anlamına geliyor. 

Tüm yıl için büyüme oranı yüzde 6.6 olarak açıklandı. Bu oran da Çin’in ekonomik mucizesinin Tiananmen Meydanı’ndaki gösterilerle birlikte tökezlediği 1990 yılından beri en yavaş büyüme olarak dikkat çekiyor. 

Resmi istatistikler son zamanlardaki en düşük ekonomik seviyeleri gösterse de ölçülen düşüşlerin Çin gibi koca bir ekonomi için çok da ciddi bir probleme işaret etmediği görülebilir. Ayrıca Aralık 2018’de tüketici harcamalarıyla endüstriyel üretimin beklenenden iyi seviyede geldiğinden, büyüme rakamlarının istikrarlı hale gelmesi de muhtemel. 

Ticaret savaşıyla durum daha da ciddileşti

Ancak, istatistikler daha detaylı incelendiğinde durumun çıplak gözle görüldüğü kadar iyi olmadığı da görülüyor. Tüketici harcamasından, yatırımlara Çin ekonomisinde geçen yılın ikinci yarısı ciddi bir yavaşlama meydana geldi. Ayrıca ABD ile yapılan ticaret savaşları da Çin ekonomisine düşünüldüğünden daha büyük bir darbe vurmuş durumda. Nitekim ABD’nin Çin’e uyguladığı yeni gümrük vergileri, Çin’de ihracat bazlı endüstriyel faaliyette gözle görülür bir düşüşü beraberinde getirmiş. 

Çin’de yöneticilerin büyümeyi tekrardan hızlandırmak için atabilecekleri sınırlı sayıda adım olduğundan, hali hazırda atılan adımların yetersiz kalması durumunda alınacak önlemler dış borç ve ekonomik denge noktasında Çin ekonomisini daha da sarsabilir. 

Lagarde: Küresel riskler artıyor

Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlaması, dünyada genel olarak gözlemlenen yavaşlamanın sebeplerinden sadece bir tanesi. Nitekim Davos’ta toplanan Uluslararası Para Forumu’nda, Almanya, İtalya, Meksika ve Türkiye gibi ülkelerde büyüme oranlarının, her ülkeye özel sebeplerden ötürü beklenenden daha düşük geleceği belirtildi. IMF Başkanı Christine Lagarde da konuyla ilgili olarak, “Dünya ekonomisi beklenenden daha yavaş büyürken riskler de artıyor. Bu küresel bir daralma yaşayacağız anlamına mı geliyor, hayır. Fakat küresel seviyede büyümede düşüş riski artık çok daha görünür” açıklamasında bulundu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.