Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maduro’ya destek veren Venezüela Savunma Bakanı uyardı: “Ülke iç savaşa sürüklenebilir”

Venezüela’da muhalif siyasetçi Juan Guaido’nun kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etmesinin ardından, ABD Başkanı Donald Trump’ın da desteğini almasıyla uluslararası boyut kazanan kriz derinleşiyor. ABD’den sonra Brezilya, Arjantin, Şili, Peru, Kolombiya, Paraguay, Ekvador, Guatemala, Kosta Rika, Honduras, Panama, Kanada, Almanya, İngiltere ve Avrupa Birliği de, ülkenin meşru lideri olarak Guaido’yu tanıdıklarını duyurdular. Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya ise Rusya, Türkiye, Meksika, Bolivya ve Küba’dan destek var.

Ülke içinde ise hem Maduro hem de Guaido için ordunun alacağı tavır önemli. Bugün açıklama yapan Savunma Bakanı Vladimir Padrino’ya göre, ordu Maduro’nun arkasında. Padrino muhalefetin ve ABD’nin Maduro’ya karşı darbe planları içinde olduğunu söyleyerek, iç savaş uyarısı yaptı. Juan Guaido’nun hamlesinin ülkenin “egemenliğini ve bağımsızlığını” tehdit ettiğini, ülkenin anarşi ve kaosa sürüklenmek istendiğini söyleyen Padrino, “Silahlı kuvvetlerin üyeleri olan bizler savaşın sonuçlarını çok iyi biliyoruz,”dedi ve ekledi: “Amaçlarına erişmek için şiddete başvuran gruplara, vandallığa ve terörizme hoşgörü göstermeyeceğiz.”

Gözlemciler, Maduro’nun geçen yıllarda ordunun desteğini almak için büyük çaba sarf ettiğini ve üst düzey subaylara hükümetin yanı sıra, devlete ait petrol şirketinde kilit görevler verdiğini söylüyor. Buna karşılık Guaido ve muhalefetin kontrol ettiği Ulusal Meclis de, kendilerine destek olup ülkeye “demokrasinin geri dönmesine yardım edecek” ordu mensuplarına af vaat etti. Bu hafta Ulusal Muhafız Gücü mensubu 27 kişi, Maduro’ya karşı ayaklanma örgütlemeye çalıştıkları gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.