Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na yeniden Zühtü Arslan seçildi

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda bugün yapılan seçimde, mevcut Başkan Zühtü Arslan, 15 üyeden dokuzunun oyunu alarak yeniden başkan seçildi.

Seçimde, başkanlığın diğer adaylarından Rıdvan Güleç beş, Kadir Özkaya ise bir oy aldı. Bu sonuca göre Arslan, dört yıl daha Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevini sürdürecek.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde 1964’te doğan Arslan, 1987’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde insan hakları ve sivil özgürlükler alanında, doktorasını da aynı fakültede anayasa hukuku alanında yapan Arslan, 2002’de doçent, 2007’de ise profesör unvanını aldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde 2001’de bir süre çalışan Arslan, 23 Aralık 2010’dan itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini yürüttü. 2009’da başkanlığına atandığı Polis Akademisinde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde “Anayasa Hukuku”, “İnsan Hakları”, “Devlet Kuramları” gibi dersler veren Arslan, 2000-2003 yıllarında Bilkent Üniversitesinde “Turkish Public Law”, 2003-2009 yıllarında da Başkent Üniversitesinde “Hukuk ve Siyaset” dersini verdi.

“Anayasa Teorisi”, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde Din Özgürlüğü” ve “Türk Parlamento Tarihi 1957-1960” adlı kitapları olan Arslan’ın, “Constitutional Law in Turkey (Türkiye’de Anayasa Hukuku)” başlıklı bir ortak kitabı ve “ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü” adlı bir derleme eseri de bulunuyor. 

Zühtü Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012’de Anayasa Mahkemesi Üyeliği’ne seçilmişti. Arslan, 10 Şubat 2015’teki seçimde de Anayasa Mahkemesi Başkanı olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.