Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gürcistan’da Bitcoin çılgınlığı: Ülkede 200 bin kişi Bitcoin üretiyor

New York Times’ta yer alan haberde belirtildiği üzere; kasabanın tenha bir köşesindeki bu penceresiz depo, 50 bin evi aydınlatmaya yetecek enerjiyi tüketerek üç yıldır harıl harıl çalışıyor. Depo ve onlarca kargo konteyneri bu rüzgarlı vadide, gece gündüz demeden Gürcistan ekonomisinde sanal bir altın çılgınlığı yaratan kripto para birimi Bitcoin üretimi için tasarlanmış.

Bitcoin şirketi Bifury, Kafkasya dağlarından akan sulardan üretilen son derece ucuz elektriği kullanarak milyonlarca dolar değerinde Bitcoin üretti. Her ne kadar Bitcoin değer kaybetse de binlerce Gürcistanlı evini, hatta ineklerini satıp parasını devlet tarafından desteklenen Bitcoin endüstrisine katılmak için güçlü bilgisayara yatırdı.

Eski başbakan 2015’te Bitfury’e kendi cebinden 10 milyon dolar borç verdi, görevdeki Gürcistan Rüyası Partisi şirkete 45 dönüm araziyi bir dolara sattı. Devlet Bitcoin şirketlerine elektriği ABD ve Avrupa’dakinin yarı fiyatına satıyor ve teknoloji yatırımcılarını çekmek için serbest ticaret gölgeleri oluşturdu.

Enerji oburu 3,7 milyon nüfuslu Gürcistan’ın enerji tüketiminin yüzde 10’u Bitcoin üretiminde harcanıyor. Ülke son yıllarda o kadar enerji tüketti ki Dünya Bankası Gürcistan’ı dünyanın en aktif kripto para birimi üretim merkezlerinden biri olarak gösterdi.

Her şey toz pembe değil

Fakat bu deneysel macera kendi içinde riskler barındırıyor. Bitcoin’in değerinin düşmesiyle pek çok şirket enerji giderlerini karşılamakta zorlanıyor. Dünyanın en büyük kripto para birimi şirketi Çinli Bitmain, ofislerinin bir kısmını kapattı ve işten çıkarmalara başladı. Geçen hafta Londra merkezli Bitfury, Kanada’daki tesislerinde küçülmeye gideceğini açıkladı.

Gürcistan yine de blockchain yatırımcılarını çekmeye çalışıyor. Gürcistan bu hedef için vergi düzenlemelerini gevşeterek Malta, Bermuda ve diğer vergi cennetlerini geride bırakmayı amaçlıyor. Ekonomi Bakanı George Kobulia “Ekonominin dijital dönüşümü en büyük önceliğimiz. Elimizden geldiğince bunu desteklemeye çalışıyoruz” diyor.

2003’teki sokak gösterileri Sovyet kökenli son lideri de devirdiğinde Gürcistan yoksulluk, yolsuzluk ve işlevsiz bir bürokrasiyle uğraşıyordu. Yatırım çekmek için vergileri düşürüldü, büyük firmalar kumarhanelerle birlikte ülkede boy göstermeye başladı. Tiflis merkezinde Bitcoin çekmek için özel ATM’ler bulunuyor. Kripto para birimlerinin adları döviz ofislerinde avro ve dolar ile yan yana.

Dostlarla Bitcoin madenciliği

Bitcoin Gürcistan’a geldiğinde 350 dolar değerindeydi. Düşmeye başlamadan önce 20 bin dolara kadar yükseldi. Bifury gibi büyük şirketler dalgalanmalarla baş edebilse de küçük yatırımcılar çok daha savunmasız.

Gürcistan köylerinde 200 bin kadar insanın bodrum katlarında ve garajlarda Bitcoin sistemi kurduğu tahmin ediliyor.

Bu maceraya 35 yaşındaki George Kirvalidze de katılmış. Yaşadığı Kvareli kasabasındaki 6 bin ailenin yarısının Bitcoin ürettiğini söylüyor. 20 adet Bitcoin üretmeyi başarabilmiş Kirvalidze, “Bu işe giren insanların çoğu yüksek değerin hep böyle kalacağını sandı” diyor.

Çiftçiler bile ineklerini satarak paralarını Bitcoin’e yatırmış.

Cui bono?

Kimisine göre hükümet, Bitfury gibi şirketleri sübvanse ederek küçük yatırımcıları büyük şirketler lehine piyasadan çekilmeye zorluyor. Ana muhalefet partisi Avrupalı Gürcistan’dan milletvekili Zurab Çiaberaşvili, hükümetin Bifury’e vergi konusunda gösterdiği cömertliğin ülkeyi, milyonlarca dolarlık vergi gelirinden mahrum ettiğini savunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.