Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Paradise Papers’a cezanın gerekçesi: “Algı oluşturdun, izlenim uyandırdın”

Gazeteci Pelin Ünker’e Paradise Papers haberleri nedeniyle verilen hapis ve para cezasının gerekçesi açıklandı. Hâkim Nursel Bedir, Ünker’in izlenim uyandırarak ve algı oluşturarak suç işlediğini öne sürdü. Son sözü istinaf mahkemesi söyleyecek. 

Pelin Ünker avukatlarıyla.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) üyesi olan Pelin Ünker, Süddeutsche Zeitung gazetesi tarafından elde edilen “Paradise Papers” belgelerini dünya çapında diğer medya kurumları ile eş zamanlı olarak 6 Kasım 2017’de Cumhuriyet gazetesinde yayımlamıştı. Haberler, Binali Yıldırım’ın ailesinin Malta’da off-shore şirketleri olduğunu, yasal boşluk nedeniyle cüzi miktarlarda vergi ödeyen bu şirketlerden biriyle devletten ihale alındığını ortaya koymuştu. Kısa bir süre sonra haberin gazetenin internet sitesindeki linkine erişim yasağı getirildi, bunu tazminat ve ceza davaları izledi.

İzlenim uyandırma” suçlaması

Ünker hakkında Yıldırım ve oğullarının şikayetiyle İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan hakaret ve iftira davasında Hâkim Nursel Bedir, 8 Ocak’ta 13,5 ay ve 8 bin 660 TL para cezası verdi. Ceza ertelenmedi ve mahkûmiyet kararı, itiraz üzerine istinaf mahkemesine taşındı.

Yerel mahkeme, kararın gerekçesini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Böyle bir ifade olmamasına karşın, Ünker’in haberinde oğullarının Binali Yıldırım’ın imtiyazından yararlanarak ihale aldığını yazdığını, böylece suç işlediği izlenimi uyandırdığını öne sürdü. Bu, iftira suçundan verilen hapis cezasının gerekçesiydi. 

Algı oluşturma” suçlaması

Kararda, “Hakaret eylemi her zaman sözle işlenmez. Bazen hareketlerle işlendiği de görülmektedir. Önemli olan objektif anlamdır” denildi ve şaka yapmanın, alay etmenin de bu anlamları taşıyorsa suç sayılacağı kaydedildi. Haberin, o tarihlerde Başbakan olan Binali Yıldırım’ın yasal düzenlemeyi yapmayarak oğullarının kazanç sağlamaya devam etmelerini sağladığı yönünde algı oluşturduğu da iddia edildi. Bu iddia, hakaret suçundan verilen para cezasına dayanak yapıldı.

Binali Yıldırım ve iki oğlunun adını andıkları gerekçesiyle Ünker ve dönemin Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç hakkında 500 bin TL’lik manevi tazminat davası da açılmıştı. Mahkeme, ceza davasının kararının beklenmesine karar vermişti. 

Damat Albayrak da şikayetçi

Ünker hakkında tek şikayetçi Yıldırım ailesi değildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve ağabeyi Serhat Albayrak ile Çalık Holding’in şikayetiyle de aynı mahkemede dava açıldı. İftira suçundan açılan bu davanın bir sonraki duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 21 Şubat’ta yapılacak.

Neden Malta?

Malta’da kurumlar vergisi, sunulan avantajlarla yerli şirketler için yüzde 35, yabancı şirketler için yüzde 5’e kadar iniyor. Malta bir Avrupa Birliği üyesi ve OECD’nin kara para listesinde yer almıyor. Malta’ya özellikle Türk denizcilik sektörü ilgi gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.