Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

John Malkovich: “Başrolünü oynadığım Harvey Weinstein oyunu ‘kimilerini’ üzebilir”

Pulitzer ödüllü tiyatro ve senaryo yazarı David Mamet, taciz ve tecavüz vakaları sebebiyle gözden düşen Hollywood yapımcısı Harvey Weinstein’den esinlenerek yeni bir oyun yazdı. 7 Haziran’da Londra’daki Garrick Tiyatrosu’nda dünya prömiyerini yapacak “Bitter Wheat” adındaki oyunun başrolünde ise ünlü aktör John Malkovich yer alıyor.

Bugüne kadar 80’den fazla kadın tarafından cinsel taciz ve tecavüzle suçlanan Weinstein, geçen yıl New York’ta gözaltına alınmış ancak kefaletle serbest bırakılmıştı. Medyada “Harvey Weinstein skandalı” olarak geçen bu toplu ifşa, Hollywood sınırlarını aşarak dünyaya yayıldı ve #MeToo hareketinin başlangıcı oldu. Bu hareketle birlikte dünyanın dört bir yanında kadınlar, hâlâ maruz kaldıkları taciz ve tecavüzleri açıkça dile getirerek adalet talep ediyor.

Broadway yapımcısının isteği üzerine David Mamet, Harvey Weinstein hakkında bir tiyatro oyunu yazdı. Weinstein’in kariyerinin sonunu, hakkındaki cinsel taciz suçlamalarını ve #MeToo hareketinin başlangıcını anlatan “Bitter Wheat” adındaki oyunun başrolünü ise John Malkovich üstleniyor.

Geçen salı günü BBC radyosuna konuşan Malkovich, oyunun “geçen yıl Weinstein hakkında çıkan tüm haberlere karşı bir reaksiyon” olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bu oyun elbette bu tür saldırılara maruz kalmış ‘kimilerini’ üzebilir, birçok insan bu oyunu sevmeyebilir. Ama bu konuda ne yapabilirim ki? Şahsen bence bu oyun, mükemmel bir metin.”

1998’de Weinstein’in yapımcılığını üstlendiği Rounders adlı filmde oynayan Malkovich, katıldığı radyo programında, o zamanlar Weinstein’in bu tür suçlar işlediğini Hollywood’taki herkesin bildiğini söyleyenleri yalanladı. Bununla birlikte, Malkovich, gücün kötüye kullanılmasına yıllarca izin veren bir sektörün parçası olmasına rağmen en azından kendisinin “suçsuz” olduğunu umuyor.

“Bitter Wheat” oyununu bir “kara komedi” olarak tanımlayan Malkovich, birçok komedinin acı ile güldürü arasında salındığını düşünüyor. Sonuçta tiyatronun var oluş sebebinin bu aradalık olduğunu söyleyen Malkovich, seyircinin “gülmeli miyim yoksa ağlamalı mıyım?” sorunsalı yaşayacağını belirtiyor.

Yazar David Mamet, daha önce de cinsel taciz konusunu işleyen tiyatro oyunları yazmıştı. 1992 tarihli “Oleanna” oyununda bir profesör, öğrencisi tarafından suistimalle suçlanıyordu. Ancak bu oyun, “suçlayıcıların dürüstlüğü”nü sorgulayan bir yanı olması sebebiyle birçok tartışmaya sebep olmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.