Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haftanın Kültür-Sanat Rehberi: (4–10 Şubat 2019)

Kültür-sanat etkinliklerinden derlediğimiz haftalık seçkimizi yayınlamaya devam ediyoruz. Bu hafta konserden sergiye, söyleşiden tiyatroya, stand-up gösterisinden filme kadar birçok etkinlik sizi bekliyor.

(Eğer siz de etkinliklerinizi bu rehberde görmek isterseniz fatima.celik1@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz.)

4 Şubat 2019 – Pazartesi

SERGİ: YUT, ÖP, YAN (SAGHAR DAEİRİ)

Yer: Merkur Galeri, Nişantaşı 
Saat: 11.00-19.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

İranlı sanatçı Saghar Daeiri’nin Merkur Galeri’deki “Yut Öp Yan” adlı sergisini görmek için 4 Şubat Pazartesi son gün. Daeiri, Ortadoğu mitolojisine ve imgelerine odaklandığı bu sergisinde, dünyaya egemen olan sosyokültürel erozyonun tiksinç ve gülünç yanlarını ve idealist zihinlerde yarattığı hayal kırıklıklarını arketipler üzerinden inceliyor. Sanatçının, kimlik sorunundan kültürel inşaya, metafizikten idealizme, pek çok kavramı çeşitli paradigmalarda ele aldığı bu sergi, toplumsal ve kültürel kimliklerle oynuyor, çelişkileri hedef gösteriyor ve rutin üzerinden sistemi sorguluyor.

KONUŞMA: HEIDEGGER’DE ZAMAN

Yer: Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi, Beyoğlu 
Saat: 19.00-20.30
Katılım herkese açık ve ücretsiz.
Kayıt yaptırmanız yeterli.

Neden Gitmeli?

Yazar ve çevirmen Ahmet Soysal, Kıraathane’de düzenlenen bu konuşmasında, Varlık ve Zaman adlı ünlü yapıtıyla bilinen Heidegger’in “zaman” ve “varlık” arasında kurduğu ilişkiyi, “zaman” kavramına getirdiği yaklaşımlar arasındaki değişimleri ve özellikle zaman ile uzay arasındaki bağlantıyı sorgulama biçimini ele alacak. Etkinliğe katılımın ücretsiz olduğunu ancak kayıt yaptırmanız gerektiğini hatırlatalım.

5 Şubat 2019 – Salı

TİYATRO: DÜNYADA KARŞILAŞMIŞ GİBİ

Yer: Volkswagen Arena, Maslak 
Saat: 20.30-22.00
Ücret: 89 TL & 57 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

“Okudu mesajımı, telefon elimde bekledim, yazmaya başladı, yazdı yazdı, sildi sonra, vazgeçti… Ne yazdı? Niye sildi? Ne oldu?”

En son 2013’te Iska ile seyirci karşısında çıkan Krek Tiyatro, yeni oyunu Dünyada Karşılaşmış Gibi ile geri döndü. Kasım ayından bu yana izleyiciyle buluşan oyunun yazarı ve yönetmeni, aynı zamanda Krek’in kurucusu da olan Berkun Oya. Perdesiz oynanan bu oyun; yedi kişinin karakolda sıradan bir gecede birbiri içine geçen ya da geçmeyen trajikomik hikayelerinden oluşuyor. Oyuncuları arasında ise Alican Yücesoy, Defne Kayalar, Fatih Artman, Okan Yalabık, Öner Erkan, Serkan Keskin ve Settar Tanrıöğen var.

6 Şubat 2019 – Çarşamba

*Sakıp Sabancı Müzesi’ni çarşamba günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

SERGİ AÇILIŞI: ORHAN PAMUK’UN BALKON FOTOĞRAFLARI

Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat, Beyoğlu 
Saat: 10.00-21.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Orhan Pamuk’un Aralık 2012 ile Nisan 2013 arasında Cihangir’deki evinin balkonundan telefoto lensli dijital fotoğraf makinesiyle çektiği, İstanbul’un sürekli değişen incelikli manzarasını yansıtan 600’den fazla fotoğraf, Yapı Kredi Kültür Sanat binasında bugün itibarıyla ziyaretçi karşısına çıkıyor. Pamuk’un Almanya’da bulunan dünyanın en ünlü fotoğraf kitabı yayıncısı Gerhard Steidl tarafından basılan Balkon kitabından hareketle ortaya çıkan bu serginin küratörlüğünü de Steidl üstleniyor.

KONSER: NEW SOUNDS OF ISTANBUL

Yer: Kadıköy Sahne, Kadıköy 
Saat: 22.00-02.00
Ücret: 45 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

Kadıköy Sahne, yeni çıkış yapan yerli müzisyenlerin görünürlüğünü artırmak amacıyla düzenlediği “New Sounds of Istanbul” adlı aylık konser serisine bu çarşamba başlıyor. Simge Pınar, Ezgi Aktan ve Nova Norda ise serinin ilk konukları olacak.

7 Şubat 2019 – Perşembe

*İstanbul Modern’i perşembe günleri ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

SANATÇILARLA SERGİ TURU: KAYNAK OLARAK ÜTOPYA

Yer: Elgiz Müzesi, Maslak 
Saat: 14.00-17.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Goethe-Institut İstanbul, Pavlov’s Dog Berlin ve NOKS Bağımsız Sanat Alanı’nın işbirliğiyle gerçekleşen “Kaynak Olarak Ütopya” sergisi, Türkiye’de yaşayan 40 yaş altı sanatçıların, Alman filozof Ernst Bloch’un “ütopya” fikirlerinin peşinde sekiz ay içinde ürettikleri fotoğraf ve video işlerinden oluşuyor. Sekiz sanatçının Türkiye’de yaşanan “distopik” gelişmelere tanıklığıyla beslenen bu sergi, “ütopya”yı ilham kaynağı olarak ele alıyor ve geleceğin umut izlerini arıyor. 7 Şubat Perşembe günü gerçekleştirilecek sergi turunda, sanatçılarla sohbet edebilir, üretilen işlerle ilgili küratörlerden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

USTALARLA BULUŞMA: YEŞİM USTAOĞLU & UĞUR İÇBAK

Yer: Barış Manço Kültür Merkezi, Kadıköy 
Saat: 19.00-21.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Kısa filmin önemi ve telif hakkı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla geçtiğimiz yıl kurulan Kısa Film Yönetmenleri Derneği, genç sinemacılar ile sektör profesyonelleri arasında bir diyalog zemini olarak kurguladığı “Ustalarla Buluşma” söyleşilerine devam ediyor. Söyleşiler dizisinin bu ayki konukları; Güneşe Yolculuk, Araf ve Tereddüt filmlerinin yönetmeni Yeşim Ustaoğlu ile Eşkıya, Hokkabaz ve Organize İşler filmlerinin görüntü yönetmeni Uğur İçbak olacak. Katılımların sınırlı sayıda ve ücretsiz olduğu söyleşinin moderatörlüğünü ise İstanbul Okan Üniversitesi Sinema-TV Bölümü öğretim üyesi Burak Kaplan üstlenecek.

8 Şubat 2019 – Cuma

*Pera Müzesi’ni cuma günleri 18.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

SÖYLEŞİ: BEN LEYLA GENCER

Yer: Yapı Kredi Kültür Sanat, Beyoğlu 
Saat: 18.30-20.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

20. yüzyılın en önemli sopranolarından biri olan ve “La Diva Turca” olarak bilinen Leyla Gencer’in anısına Yapı Kredi Kültür Sanat’ta bir söyleşi düzenleniyor. Müzik eleştirmeni Evin İlyasoğlu ve gazeteci-yazar Serhan Yedig’in katılacağı bu söyleşide, Gencer’in mücadele dolu yaşamı anlatılacak, görüntü ve ses kayıtlarıyla operanın coşkulu yıllarına doğru bir yolculuğa çıkılacak.

GÖSTERİ: MECZUPLAR MECLİSİ

Yer: Cemiyet, Beyoğlu 
Saat: 20.30-21.30
Ücret: 34 TL
Bilet almak için tıklayınız.

NEDEN GİTMELİ?

Sadi Celil Cengiz ve Çetin Tankoç, yeni mizah serisi “Meczuplar Meclisi” ile bu cuma Cemiyet’te. Daha önce Medyascope.tv’de “Zamanlama Manidar” adlı bir program yapan ikili, konuşulması şu an cesaret isteyen konuları, mizahı kullanarak bir şekilde “konuşulabilir” hale getiriyor.

9 Şubat 2019 – Cumartesi

SERGİ VE SÖYLEŞİ: YALNIZ AĞAÇLAR

Yer: Sanatorium, Karaköy
Saat:
16.00-18.00
Katılım herkese açık ve ücretsiz.

Neden Gitmeli?

Ağaçlar hayal kurar mı? Şehirdeki yalnız ağaçlar nasıl bir ormanı hayal eder? Dolayısıyla yarattığımız sistemde bireyler gerçekten bir toplum oluşturabilir mi ve bir yapaylık içerisinde birey olarak nasıl bir toplumu hayal edebiliriz?

Sanatorium, 24 Şubat’a kadar devam edecek, Sinan Bökesoy’un yeni enstalasyon çalışması “Yalnız Ağaçlar” sergisine ev sahipliği yapıyor. Enstalasyon çalışması, İstanbul, New York, Tokyo, Madrid, Cenova ve Atina’da seçilen birer ‘yalnız ağaç’ın çevresindeki kentsel ses dünyasına ait kayıtların, galeri mekanında ütopik bir ormana dönüştürülmesini içeriyor. Her bir ağacın temsili ses heykeli ve o ağacın yüzleştiği insan yapısı ekolojik ve yaşamsal travmayı aktarırken, sentetik bir ormana ulaşmanın anlamını sorguluyor. Sergi kapsamında 9 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek söyleşiye serginin sanatçısı Sinan Bökesoy ve sanat eleştirmeni Ahmet Ergenç katılıyor.

KONSER & PARTİ: BOB MOSES (CLUB SET)

Yer: Zorlu PSM Turkcell Sahnesi, Levent
Saat:
23.55-04.00
Ücret:
107 TL & 525 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

2012 yılında Brooklyn underground sahnesinde hayat bulan Bob Moses, 2015’te çıkan ilk albümleri Days Gone By ile büyük beğeni topladı. Tom Howie ve Jimmy Vallance’den oluşan bu Vancouver-ikilisi, “Tearing Me Up” remixleriyle Grammy Ödülü kazandı. “Battle Lines” adlı yeni albümleri vesilesiyle dünya turuna çıkan Bob Moses, bu cumartesi gecesi, Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde canlı kulüp set performansı sergileyecek.

10 Şubat 2019 – Pazar

FİLM: CAPERNAUM (KEFERNAHUM)

Yer: SineBU, Boğaziçi Üniversitesi, Etiler 
Saat: 18.30-20.30
Ücret: Tam 17 TL & Öğrenci 7 TL

Neden Gitmeli?

“Neden anne-babana dava açtın? – Beni dünyaya getirdikleri için.”

İlk gösterimini 2018 Cannes Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde gerçekleştiren ve buradan Jüri Özel Ödülü’yle dönen, Nadine Labaki’nin yönettiği Lübnan yapımı Capernaum (Kefernahum), birçok önemli festivalde en iyi yönetmen, en iyi senaryo, en iyi film ve jüri ödülleri aldı. Altın Küre ve BAFTA’nın ardından Oscar Akademi Ödülleri’nde de Yabancı Dilde En İyi Film adaylığı kaptı. Film, Beyrut’ta yoksulluk, çaresizlik ve şiddet içinde büyüyen 12 yaşındaki Zain’in kendisini dünyaya getirdikleri için ailesini mahkemeye verme hikayesini anlatıyor. Çocuk olmak, aidiyet, göçmenlik, yoksulluk gibi konuların tüm gerçekliğiyle işlendiği filmin oyuncuları ise neredeyse tamamen amatörlerden oluşuyor.

KONSER: BİRLİKTE GÜZEL – KHRUANGBIN

Yer: Salon İKSV, Beyoğlu 
Saat: 20.00-22.00
Fiyat: 75 TL & 100 TL
Bilet almak için tıklayınız.

Neden Gitmeli?

Düşük tuşeleri ve saykedelik pedalları ile ön plana çıkan Teksaslı indie pop grubu Khruangbin, 2019 dünya turnesi kapsamında bu pazar, Salon İKSV’de sahne alıyor. Bonobo’nun iyi ve yeni müzik ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenlediği “Late Nights” adlı toplanmada görünürlük kazanan Khruangbin, o günden bugüne modern saykedelik müziğin temsilcilerinden birine dönüştü. İsimleri Tay dilinde “uçak” anlamına gelen grup için The Guardian, “Hüzünlü soul ve slow-motion funk tınılarının buluştuğu egzotik bir Tarantino filmi soundtrack’i gibi” benzetmesi yapmıştı.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.