Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada ve 11 Latin Amerika ülkesinden Venezüela ordusuna, Guaido’ya destek çağrısı

Venezüela’da, Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun 23 Ocak’ta Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu istifaya çağırıp kendisini geçici başkan ilan etmesiyle başlayan siyasi kriz, ABD ve pek çok Batılı ülkenin Guaido’yu tanımasıyla ağır çekim bir darbe sürecine dönerek devam ediyor.  

Ülkede erken seçime gidilmesi için Devlet Başkanı Maduro’ya 8 gün mühlet veren Avrupa Birliği, dün sürenin dolmasının ardından ortak tutum belirlemeyi başaramadı. Maduro, sürenin dolmasına kısa bir süre kala bir İspanyol televizyonuna demeç vermiş ve AB’nin ültimatomunu tanımayacağını duyurmuştu: “Seçim olmasını reddetmiyorum ki, 2024’te zaten seçim var. Avrupa’nın Venezüela hakkında söylediklerini umursamıyoruz.”

Bu açıklama ertesinde Almanya, Fransa ve İngiltere’nin başını çektiği 16 ülke, Vaşington gibi Guaido’yu meşru lider sayma kararı alırken, İtalya’nın itirazıyla (AB Konseyinde oy birliği kuralı geçerli) bu tutum ortak karara dönüşmedi. İtalya ile birlikte 12 AB üyesi taraflardan herhangi birine destek açıklamadan erken seçim çağrılarına devam ediyor. 

AB’den sonra Kanada ile 13 Latin Amerika ülkesinin oluşturduğu Lima Grubu da Venezüela konusunda tek ses olmayı başaramadı. Grubun Kanada ile birlikte 11 üyesi, Venezüela ordusuna Juan Guaido’ya destek vermesi çağrısı yaptı. Lima Grubu adına yayınlanan deklarasyonda, Maduro iktidarının Venezüela’nın yurtdışındaki varlıklarına erişmesinin engellenmesi ve Maduro iktidarı ile altın ticareti ve diğer mali ilişkilerin kesilmesi çağrısı yapıldı. Deklarasyona Arjantin, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay ve Peru imza koyarken, Meksika, Guyana ve St. Lucia destek vermedi. Lima Grubu 2017’de Venezüela krizine barışçıl çözüm bulmak amacıyla kurulmuştu. 

Latin Amerika ülkelerinden Bolivya, Küba ile birlikte Maduro’ya desteğini açıklamıştı. Tarafsız bir tutum takınmayı tercih eden Uruguay ise perşembe günü AB ülkelerinin temsilcilerinin de katılacağı bir toplantıya ev sahipliği yapacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.