Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vahşi yaşam “medeniyet” ile çarpışınca…

2010 yılında, fotoğrafçı Nick Brandt, çevreci Richard Bonham ve girişimci Tom Hill, Doğu Afrika’da hayvan kaçakçılığını durdurmak için Big Life Vakfı‘nı kurdu. Vakıf, Amboseli-Tsavo-Kilimanjaro ekosisteminde 1,6 milyon dönümlük vahşi doğada devriye gezen yüzlerce Masai korucusunu kullanarak büyük bir başarı kaydetti.

2007-2014 yılları arasında, yalnızca Güney Kenya’da fildişi için yılda yaklaşık 96 fil öldürülürken; Big Life Vakfı’nın çalışmalarını artırdığı 2014 ve 2017 yılları arasında sadece iki fil kayboldu.

Şu anda Kaliforniya’da yaşayan İngiliz fotoğrafçı Nick Brandt, “Proje beklentilerimi fazlasıyla aştı” diyor. “İnsanlar Afrika’daki vahşi yaşamın yok oluşuyla ilgili en büyük sorunun hâlâ kaçakçılık olduğunu düşünüyor, ancak özellikle Doğu Afrika’da artık en büyük sorun değil. En büyük sorun, meydana gelen nüfus patlaması. Uzun zaman önce yaban hayatı, yaşam alanı değildi.”

Vakfın başarısı ile yetinemeyen Brandt, nüfus artışının Afrika’da vahşi yaşama etkilerini gözler önüne sermek için bir de fotoğraf projesi başlattı. Hayvanların doğal yaşam alanlarına hareket ile çalışan kameralar yerleştiren Brandt, bu alandan 10 kilometre uzakta kamp kurarak canlıların “poz” vermesini bekledi.

Brandt çekilen fotoğrafları, aynı alanda set oluşturarak yaklaşık 2 ayda kayda aldığı inşaat, gecekondu, yol çalışması gibi görsellerle birleştirince ortaya medeniyetimizin doğal hayatı nasıl etkilediğine dair bu fotoğraflar çıktı.

Nick Brandt’in bazılarının çekimi 6 aydan fazla zaman alan çalışmaları “This Empty World” (Bu Boş Dünya) başlığı altında toplandı.

Brandt projenin maliyetini açıklamasa da, masrafların hesapladığının iki katına ulaştığını söylüyor. Projeye “Bu Boş Dünya” ismini neden verdiğini ise Brandt şöyle açıklıyor: “Çünkü benim için, bu nesli tükenmekte olan olağanüstü yaratıklar olmadan dünya çok boş olacak.”. “This Empty World isimli kitap bu hafta Thames ve Hudson yayınevinden satışa sunulacak.

(Bu yazı Wired dergisi, Nick Brandt’in web sayfası ve Big Life Foundation web sayfasından derlenmiştir.)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.