Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 724. haftasında Mehmet Şirin Maltu için bir araya geldi

1995’ten beri Galatasaray Lisesi’nin önünde oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri 700. haftalarında polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Kayıp yakınları ve aileleri destekleyenler, 25 haftadır Galatasaray Lisesi’nin önünde toplanamıyor.

İnsan Hakları Derneği önünde buluşan Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 724. haftasında, 17 yaşında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Mehmet Şirin Maltu için adalet talep etti. Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını okuyan Maside Ocak “Gözaltında kaybedilenlerin akıbeti açıklansın, kalıntıları ailelerine teslim edilsin. Gözaltında kaybetme suçunun fail ve sorumlularını koruyan cezasızlığa son verilsin ve adalet sağlansın” dedi.

Savcıların görevlerini yapmadığını aktaran Ocak, “Anayasaya ve uluslararası hukuka göre herkesin hukuk güvenliği hakkı vardır. Hiç kimse yargı makamlarına başvurmanın sonuçsuz kalacağı korku ve endişesi ile yaşamaya mahkûm edilemez. Bizim 724 haftadır detaylı bilgilerini verdiğimiz gözaltında kayıp vakalarını anlatan basın açıklamalarımız teknik anlamda birer ihbar niteliği taşımaktadır. Bu ihbarlarımızı hukuki çerçeveye oturtmak savcıların görevidir. Savcıları, CMK’nın 160. maddesinde belirtilen ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez soruşturmaya başlama görevini yerine getirmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Mehmet Şirin Maltu’nun annesi Sabriye Maltu’nun mektubu okundu. Sabriye Maltu mektubunda oğlunu aramaktan vazgeçmeyeceğini yazdı: “24 yıldır oğlumdan bir haber alabilme umuduyla yaşıyorum. Ben anneyim; başında dua okuyacağım bir mezarı hak etmiyor muyum? 24 yıldır bir mezar istiyorum. Mehmet Şirin’i alıp götürenlerin cezalandırılmalarını istiyorum. Yaşlıyım ve hastayım. Son nefesime kadar oğlumu aramaktan vazgeçmeyeceğim.”

Sabriye Maltu’nun mektubunun ardından Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç söz aldı. Karakoç, “Ne olursa olsun adalet aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Galatasaray bizim mekanımız, Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin İHD önündeki eylemine HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Oya Ersoy ve Musa Piroğlu; CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş da destek verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.