Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk: “Kitap fiyatlarının ucuzlaması için üretim aşamalarının tamamı vergiden muaf tutulmalı”

Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’na eklenen yeni bir istisna ile “Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların teslimi”, 1 Şubat tarihinden itibaren KDV’den muaf tutuldu. Ancak bu durum, okurun kitaba ödediği ücreti değiştirmiyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk.

Medyascope.tv’ye konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, “Bu değişiklik, yalnızca yayınevlerinin kitapları toptancıya ve perakendeciye KDV’siz satabilmesinin önünü açıyor. Ancak okur, toptancıdan ya da perakendeciden kitap satın alırken yüzde 8’lik KDV’yi ödemeye devam etmek zorunda” dedi.

Daha önce yayınevleri kitap üretirken yüzde 18’lik KDV ödüyor ve aradaki yüzde 10’luk farkı yıl sonunda devletten geri alabiliyordu. Kocatürk, bu yeni değişiklikle birlikte yayınevlerinin KDV iadelerini her ay sonu isteyebileceklerini aktardı.

Kitap üretiminin her aşamasının KDV’den muaf tutulması için Maliye Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri yaptıklarını söyleyen Kocatürk, parlamentoda bütçe komisyonunda bir kanun tasarısı hazırlandığını ve yeni çıkacak torba yasa ile bunun mümkün olabileceğini söyledi. Bir önceki düzenlemede okura yansımayan KDV indiriminin bu yeni tasarıyla okuru da etkileyeceğini söyleyen Kocatürk, kitaplardaki yüzde 8’lik KDV ile gazete, dergi ve mecmualardaki yüzde 1’lik KDV’nin sıfırlanmasını beklediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçtiğimiz günlerde “kitap, dergi ve gazetede KDV alınmayacağı” yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Yayıncıların ciddi miktarlarda KDV alacaklarının olduğunu belirten Kocatürk, bu alacakların daha kısa sürelerde ödenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kocatürk ayrıca kitap üretim aşamalarında, örneğin matbaadaki yüzde 18’lik KDV’nin ya da kağıttaki yüzde 8’lik KDV’nin aşağı çekilmediği ya da KDV iadelerinin hızlı ödenmediği bir durumda, kitap fiyatlarının düşmesinin sürdürülebilir olmayacağını vurguladı.

Kenan Kocatürk’ün açıklamasının tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.