Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa, IŞİD’e katılan cihadcıların çocuklarına ne olacağını tartışıyor

IŞİD’in Suriye’de mağlup edildiğinin açıklandığı ve ABD’nin çekilmeye hazırlandığı süreçte, eski IŞİD üyelerinin geleceği masaya yatırılıyor. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Rusya birbirlerinden farklı yaklaşımlar benimserken cihadcıların çocuklarının geleceği tartışma konusu. The Washington Post’un haberine göre bu durum, özellikle IŞİD’e en çok katılımcı sağlayan AB ülkesi Belçika’da büyük bir soruna dönüştü.


IŞİD saflarında savaşmaya giden Avrupa vatandaşlarının çocukları, yaşlı kıtada güncel bir tartışma konusu haline geldi. Fransa’dan Rusya’ya pek çok ülkede farklı yaklaşımlar söz konusu. Ülkelerin benimseyeceği politikalar, yüzlerce çocuğun kaderini belirleyecek. IŞİD’in yenilgisinin açıklanması ve ABD’nin bölgeden çekilmeye hazırlanmasıyla birlikte torunları halen Suriye’de bulunan Avrupa’daki büyükanne ve büyükbabaları büyük bir endişe sardı.

Sakini olduğu Anvers’te The Washington Post’a konuşan 46 yaşındaki Fas kökenli Belçika vatandaşı Fatiha, “Torunlarımın babası öldü. Kızım ise Belçika’ya döndüğü takdirde kız kardeşiyle birlikte hapsedilebilir” diyor. Fatiha gibi pek çok kişi, akıbetleri henüz belirlenmeyen torunları için kaygı duyuyor.

Avrupa’daki hükûmetler ise bu sorunu nasıl çözebileceklerinden emin değil. Çoğunun yaşı altıyı geçmeyen yüzlerce çocuk, ebeveynleriyle birlikte ülkelerine dönmeyi beklerken kendilerini nasıl bir ortamda bulacaklarını kimse bilmiyor. Kuzey Suriye’deki Kürtlerin Avrupalı makamlarla paylaştığı verilere göre halen 1300 çocuk aileleriyle birlikte hapiste. Rusya, geçen hafta ülkeye dönen 27 çocuğu kabul etti. Fransa ise 100’den fazla cihadcının geri dönmesini beklerken, bu kişilerle birlikte ailelerinin de yargılanacağının altını çiziyor. 

ABD Başkanı Donald Trump da IŞİD üyelerini geri alıp cezalandırmaları konusunda Avrupalı müttefiklerine baskı yapmaya devam ediyor. Trump attığı bir tweette, “Bunun alternatifi, yani militanları serbest bırakmak zorunda kalmamız hiç de iyi olmaz. ABD, IŞİD savaşçılarının dönmelerinin beklendiği Avrupa’ya sızmasını izlemek istemez” dedi.

Konuyla en meşgul AB devleti ise Belçika. Suriye’deki kamplarda 22, savaş alanlarında 160’tan fazla Belçika vatandaşı çocuğun olduğu düşünülüyor. Bu çocukların farklı bir ortamda yetiştikleri ve bu sebeple Belçika’daki akranlarından daha çok şiddete tanık oldukları için ülkeye kabul edilmemeleri gerektiğini düşünenler az değil. 2013’te kurulan Sharia4Belgium (Belçika için Şeriat) örgütünün etkinliği ve 2016’da Brüksel’de IŞİD çatısı altında gerçekleştirilen kanlı saldırılar hâlâ hafızalardan silinmedi. Yargı makamları, siyasetçiler ve halkın farklı görüşler taşıdığı konu, henüz bir sonuca bağlanamadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.