Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de 16 eyalet, Trump’ın “ulusal acil durum” ilanının iptali için yargıya başvurdu

ABD’de 16 eyalet yönetimi, Başkan Donald Trump’ın Meksika sınırına örülecek duvarın finansmanını sağlamak için ilan ettiği “ulusal acil durumun” kaldırılması için yargıya başvurdu.

Başını ABD’nin en büyük eyaletlerinden Kaliforniya’nın çektiği 16 eyalet, Başkan Trump’ın “yetkilerini kötüye kullandığı” iddiasıyla Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda, Meksika sınırına örülmesi planlanan duvarın maliyetinin çok yüksek olduğu ve bu yüzden ABD ekonomisine zarar vereceği savunuldu.

Öte yandan; başvuruyu yapan eyaletlerin ortak özelliği ise biri dışında hepsinin Demokrat Partili valiler ve çoğunluğunu Demokratlar’ın oluşturduğu eyalet meclisleri tarafından yönetiliyor olmaları.

Kaliforniya dışında yargıya başvuran diğer 15 eyalet ise şöyle: Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Virginia ve Michigan.

Söz konusu eyaletlerin başvurusu bir ilk değil. Başkan Trump’ın “ulusal acil durum” ilan etmesinin ardından Teksas eyaletinden bir çevreci grup da kararın anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu.

Donald Trump’ın başkan seçilmeden önceki en sık vurguladığı vaatlerinden biri olan “Meksika Duvarı”, Başkan ile Kongre arasında bütçe gerilimine neden olmuştu. Trump’ın Kongre’yi duvarın finansmanı için ikna edememesi nedeniyle hükümet 35 gün boyunca kapalı kalmış, bu süre boyunca çok sayıda devlet memuru maaşlarını alamamış ve pek çok kamu hizmeti yerine getirilememişti. Son olarak geçtiğimiz günlerde Kongre duvar için 1,4 milyar dolar ayrılmasını onaylamıştı. Ancak bu rakam Trump’ın istediği 5 milyar doların çok altında kalmıştı. Başkan Trump da bunun üzerine “ulusal acil durum” ilan edip, Kongre onayını baypas ederek duvarın finansmanını sağlama yoluna gitmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.