Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çinli ve İranlı hacker’lar ABD merkezli şirketlere yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı

Çinli ve İranlı hacker’lar ABD hükümet kurumlarıyla bazı firmaları hedef almaya devam ediyor. New York Times’da yer alan habere göre, son zamanda dikkat çeken siber saldırılar öncekilere nazaran çok daha agresif. Güvenlik uzmanlarının görüşü, artan hacker faaliyetlerinin, ABD’nin İran ile olan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve Çin ile başlattığı ticaret savaşı ile birlikte arttığı yönünde.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu ve özel güvenlik şirketi FireEye’ın yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılan ve İran ile ilişkilendirilen siber saldırılar, geçen ay hükümetin kapalı olduğu dönemde ABD İçişleri Bakanlığı’nda acil durum ilan edilmesine yol açtı.

İran kaynaklı saldırıları Çin merkezli hacker faaliyetleri izledi. New York Times’ın istihbarat memurlarından aldığı bilgiye göre Çinli hacker’lar, ABD Silahlı Kuvvetleri ile ortak olan birtakım şirketlerin ticari ve askeri sırlarını ele geçirdi. 

İstihbarat raporuna göre, Çinli hacker’ların hedefindeki firmalar arasında Boeing, General Electric ve T-Mobile da bulunuyor.     

Obama ile Şi dört yıl önce anlaşmıştı

2015 yılında dönemin ABD Başkanı Barack Obama ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iki ülke arasındaki hacker faaliyetlerinin durdurulması konusunda anlaşmaya varmıştı. Fakat Trump Yönetimi’nin başlattığı “ticaret savaşları” ile anlaşmanın resmen sona erdiği düşünülüyor. Bu koşullarda ABD hükümet kurumları ile firmalar, ticari ve askeri sırların güvenliği noktasında 2015 yılı öncesine geri dönmüş durumda. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.