Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küba’da özel mülkiyeti tanıyan yeni anayasa, ezici çoğunlukla kabul edildi

Ilımlı ekonomik reformların yanı sıra, sosyalizme “değiştirilemez” bir ilke olarak yer veren yeni Küba Anayasası, katılımın yüzde 84,4 olduğu referandumda yüzde 86,85 ile kabul edildi. Halkın yüzde 9’u “hayır” derken geçersiz ve boş oyların oranı yüzde 4,15 oldu.

Televizyonda, radyoda ve kamu binalarına asılı posterler aracılığıyla devlet, “evet” oyu için yoğun propaganda yapsa da, şaşırtıcı derecede zorlayıcı bir mücadeleyle karşılaştı. Anayasanın eşcinsel evliliğin yolunu açacağını öne süren Evanjelistler, kısıtlı da olsa kamusal alanda devlet propagandası hakimiyetine meydan okudu.

Yaşlı vatandaşlar hükümeti desteklediklerini söylerken özellikle şehirlerde yaşayan genç Kübalılar, daha cüretkârdı.

Yeni anayasa Komünist Parti’nin adadaki tek meşru siyasi parti olduğunu tekrarlarken, sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimi temel hak olarak tanımlıyor. Özel mülkiyeti tanıyan ve çokuluslu şirketlerinin yatırım faaliyetlerini kolaylaştıran anayasa, yine de insanların “mutlak haysiyete ancak sosyalizm ve komünizmle ulaşacağını” savunmaktan vazgeçmiyor.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.