Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BBC ve ITV, Netflix’e rakip olmayı amaçlayan bir platform kuruyor

İngiltere’nin BBC ve ITV kanalları, iddialı olduğu kadar riskli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. İki kurum, Netflix ile rekabet etmeyi amaçlayan bir dijital platform kuruyor. BritBox adındaki yeni platformun 2019 yılı sonlarında yayına başlaması hedefleniyor.

BritBox, ITV ve BBC’nin ortak girişimi olan bir “streaming” sitesi. İngiltere’nin diğer iki büyük kanalı olan Channel 4 ve Channel 5’in de içeriklerini bu platformda paylaşması bekleniyor.

Eğer İngiltere’nin RTÜK’ü olan Ofcom lisansa onay verirse, BritBox bu yılın ikinci yarısından sonra faaliyete geçecek. BBC ve ITV, dokuz yıl önce benzer bir platform kurmak istemiş ancak ülkenin rekabet kurulundan onay alamamıştı.

BritBox’un, Kuzey Amerika’ya yayın yapan ayrı bir versiyonu var.

BritBox aboneliğinin ücreti ne olacak?

Ne BBC ne de ITV bu konuda bir açıklama yaptı. Beklenti, abonelik ücretinin Netflix ve Amazon’un fiyatlarına yakın olması. Türkiye’de aylık Netflix ücreti 28 TL.

BritBox’da ne izlenebilecek?

Bu konuda da henüz resmi bir açıklama yok. BBC ve ITV’nin eski dizilerini ve programlarını bu platforma yüklemesi bekleniyor. Yeni içerikler de üretilecek. Ancak platformun bütçesi, Netflix ile kıyaslanamayacak kadar küçük. Dolayısıyla yeni yapımların sayısının da çok az olacağı tahmin ediliyor.

BBC ve ITV’nin Netflix ile devam eden anlaşmaları da yürürlükte kalacak. Ancak bu noktada kafalar biraz karışıyor. BBC’yi izlemek için zaten ayda 90 TL lisans bedeli alınıyor. Aynı içerikleri tekrar izlemek için bir daha neden para ödensin? Bir de izleyici Netflix ya da Amazon’a zaten sahipse?

BritBox geç kalınmış bir girişim olabilir mi?

BBC ve ITV, BritBox sayesinde zamanın ruhuna yetişmeye ve en önemlisi, bu dijital çağda hayatta kalmaya çalışıyor. Ancak BritBox, gecikmiş ve riskli bir projeye benziyor.

BBC’nin yayınladığı diziler, dünya çapında ünlendi ama Doctor Who hariç, hiçbiri BBC yapımı değil. Bodyguard, Killing Eve ve Poldark gibi 2018’in en iyi dizilerinden üç tanesi, dış yapım. Yapımcıların yeni dizilerini BBC’ye satacakları kesin değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.