Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da muhalefet lideri Guaido, tutuklanma ihtimaline rağmen ülkeye dönüyor

Venezüela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido, tutuklanma ihtimaline rağmen ülkeye döneceğini açıkladı ve halkı geniş çapta protestolara davet etti. 

50’den fazla ülke tarafından hükümet başkanı olarak tanınan muhalefet lideri Juan Guaido, Latin Amerika ülkelerini ziyaret etmek için Venezüela’dan ayrılmıştı. Guaido sosyal medya hesabından ülkeye geri döneceğini açıkladı. 

Venezüela Yüksek Mahkemesi ise muhalefet liderinin yasa dışı yollarla ülkeden ayrıldığını belirterek ülkeye giriş yasağı kararı aldı. Maduro hükümetinin Guaido’nun bu adımına nasıl tepki göstereceği hâlâ belirsiz.

Guaido Twitter üzerinden, Venezüelalıları bugün saat 11’de ülke çapında gösterilere davet etti. Tutuklanma ihtimali ile ilgili olarak da “Hükümetin beni rehin almaya kalkması, yapacağı son hatalardan biri olur” dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da “Guaido’nun ülkeye güvenli dönüşüne yönelik her tehdit ve hareket oldukça güçlü bir cevapla karşılaşacak” paylaşımında bulundu.

Geçen ay Kolombiya sınırı üzerinden ülke dışına çıkan Guaido, burada ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve yeni seçilen Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro ile görüşmeler yapmıştı.

Pek çok Batılı ülkenin desteğini alan Guaido’nun tutuklanmasının, muhalefet tarafından Maduro hükümetinin baskıcılığını göstererek ABD yaptırımlarının sertleşmesi çağrısına sebep olacağı düşünülüyor. 

Rusya, Çin ve Küba gibi ülkeler ise Batı dünyasını darbe yapmakla suçlayarak Maduro hükümetini tanıyor.  

Maduro hükümeti, ABD’nin Kolombiya üzerinden Venezüela’ya gönderilen insani yardım malzemelerinin ülkeye girişine izin vermemişti. Guaido’nun bugün, derin ekonomik krizdeki Venezüela’ya dönmesi beklenirken yaşanacaklar merak konusu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.