Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da hem Başkan Maduro hem de muhalefet lideri Guaido halkı cumartesi günü sokağa çağırdı

Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendini geçici başkan ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido’nun seyahat yasağına rağmen ülkeye dönmesinden sonra ilk kez konuştu. Görevden ayrılmasını isteyenleri yeneceğini söyleyen Maduro, cumartesi günü halkı sokağa çağırdı. Guaido da ülkeye döndükten sonra yaptığı konuşmada halka cumartesi günü için protesto çağrısı yapmıştı. 

Eski Venezüela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in 6. ölüm yıldönümü için konuşan Nicolas Maduro, Juan Guaido ve destekçilerini “gözü dönmüş azınlık” olarak nitelendirdi ve “Onları yeneceğiz, Chavez için bunu yapacağız” dedi.  

Başkent Caracas’taki etkinlikte konuşan Maduro, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın 2015’te imzaladığı Venezüela’nın ABD için ulusal tehdit sayıldığı kararnameyi hatırlattı. “Bolivarcı Antiemperyalist Gün” diyen Maduro, cumartesi günü büyük gösteriler düzenleyeceklerini açıkladı. 

Maduro ayrıca, 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü için Venezüelalı kadınları sokağa çağırdı ve o gün önemli açıklamalar yapacağını söyledi. 

Seyahat yasağı getirilmesine rağmen Latin Amerika turu yapan Juan Guaido ise Maduro hükümeti tarafından tutuklanma ihtimaline rağmen ülkeye geri döndü. Yaptığı konuşmada halkı protestolara davet ederken sendika liderleriyle yapacağı görüşme öncesi onları da greve çağırdı. 

Venezüela’ya girişinde olası bir gözaltına karşı Guaido’ya ABD, Almanya ve İspanya gibi ülkelerin temsilcileri de eşlik etti. 

Guaido’nun 50’den fazla ülke tarafından meşru lider olarak tanınmasına rağmen, kopuş haberleri olsa da ordu Maduro’yu desteklemeyi sürdürüyor. 

Hem Maduro hem de Guaido’nun destekçilerini sokağa davet ettiği cumartesi günü meydanların iki liderin siyasi güçlerinin bir göstergesi olacağı düşünülüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.