Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar bu sefer uzayda yürüyecek

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) uzaydaki tarihi adımlara bir yenisi daha: Tarihte ilk kez tamamı kadın astronotlardan oluşan bir ekip, uzay yürüyüşü yapacak.

Anne McClain (solda) ve Christina Koch (sağda)

NASA astronotları Christina Koch ve Anne McClain, ilk kez
bir kadının uzaya çıkmasından 35 yıl sonra, 29 Mart’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’nun dışına çıkarak, geçen yaz takılan pilleri değiştirecek. Onlara yerde, Kanada Uzay Ajansı Uçuş Kontrolörü Kristen Facciol destek verecek. Yürüyüş toplamda 7 saat sürecek.

Sovyet kozmonot Svetlana Savitskaya, 1984’te yaptığı uzay yürüyüşüyle tarihteki bir ilki gerçekleştirmişti. NASA’ya göre, 1998’den bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yeni ekipmanları test etmek, bakım-onarım ve bilimsel deneyler yapmak amacıyla 213 adet uzay yürüyüşü gerçekleştirildi. Bu yolculuklarda uzaya çıkan 500’den fazla insanın yalnızca yüzde 10’u kadındı. Ekipler ise ya tamamı erkeklerden ya da kadın erkek karışık gruplardan oluşuyordu.

CNN International’a konuşan NASA Sözcüsü Stephanie Schierholz, yalnızca kadınlardan oluşan bir ekibin uzay yürüyüşü yapacak olmasını, “ajansta çalışan kadınların uyandırdığı yankının eseri” olarak değerlendirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.