Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anne Frank’ın üvey kardeşinden Nazi selamı veren gençlere: “Hayatımın tamamen parçalandığını fark ettiğimde sizin yaşınızdaydım”

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bir grup lise öğrencisi geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesaplarından, katıldıkları bir okul partisinde kırmızı bardaklarla yaptıkları gamalı haç işareti etrafında toplanarak Nazi selamı verdikleri fotoğraflar paylaşmıştı. İkinci Dünya Savaşı sırasında yazdığı günlükle sembol haline gelen Anne Frank’ın üzey kız kardeşi ve Auschwitz toplama kampından kurtulan sayılı insanlardan biri olan Eva Schloss (89), bu gençlerle bir araya geldi. Toplantıya öğrencilerin ebeveynleri, öğretim üyeleri, yerel yöneticiler ve halktan insanlar da katıldı.

Eva Schloss, öğrencilerle buluşmasının ardından ABD’li gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nazilerin “etnik saflığa” olan inancına atıfta bulunan ve geçtiğimiz cumartesi günü sosyal medya platformları üzerinden yayılan söz konusu antisemitik fotoğraflar, ABD genelinde devlet okullarında artan nefret söylemlerine dair endişeleri de beraberinde getirdi.

Holokost (Yahudi soykırımı) deneyimlerini birkaç kitapta bir araya getiren barış aktivisti Schloss, buluşmada fotoğraflarda yer alan öğrencilere “Auschwitz’den çıktığımda 16 yaşındaydım. Hayatımın tamamen parçalandığını fark ettiğimde sizin yaşınızdaydım” diyerek yaşadıklarını anlattı.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Schloss, öğrencilerin yaptıkları Nazi selamını bir “şaka” olarak nitelendirmelerine ve davranışlarının anlamlarını ve sonuçlarını tam olarak idrak edememelerine çok şaşırdığını dile getirdi. “Bu durum bize eğitim sistemimizin hâlâ çok ama çok yetersiz olduğunu gösterdi” diyen Schloss, öğrencilerin aslında içten içe pişmanlık duyduğunu aktardı.

Söz konusu fotoğraflar, ağırlıklı olarak beyaz ve varlıklı ailelerin çocuklarına hizmet veren bir lisenin partisinde çekildi. Görüntülerin arasında, kırmızı bardaklardan yapılmış bir gamalı haç işareti etrafında toplanarak Nazi selamı veren öğrenciler yer alıyor. Okul yetkilileri ise olaya karışan öğrencilere verilecek olası disiplin cezalarını tartışıyor.

“Siyasal fobi ve sosyal medya, aşırılık yanlısı ideolojileri körüklüyor”

Öğrencilerin Schloss’la buluşmasını organize eden Haham Reuven Mintz, bu olayın, yükselen antisemitizme ve diğer nefret biçimlerine karşı harekete geçmek için bir çağrı olarak görülmesi gerektiğini düşünüyor.

Son yıllarda ABD’deki devlet okullarında antisemitik olayların arttığı görülüyor. İftira ve İnkarla Mücadele Birliği’nin (Anti-Defamation League-ADL) verilerine göre, 2016 yılı ile 2017 yılı arasında devlet okullardaki ırkçılık faaliyetleri yüzde 94 arttı.  

Savaşlar, çevresel tahribat ve siyasi karışıklık gibi sebeplerle yaşanan geniş çaplı göçün “Batı dünyasının çoğunluğunda hakim eğilim haline gelen” bir siyasal fobiye ve ayrımcı politikalara yol açtığını söyleyen ADL Bölgesel Direktörü Peter Levi, bu durumun okullarda yaşanan ırkçılık faaliyetlerini de tetiklediğini düşünüyor. Levi’ye göre bu artışı etkileyen diğer bir faktör de aşırılık yanlısı ideolojilerin sosyal medya ve internet yoluyla kolayca yayılabilmesi ve herkesin cebinde taşıdığı mobil cihazlarla bu tür içeriklere rahatlıkla ulaşabiliyor olması. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.