Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gebze ile Halkalı arasını 70 dakika kısaltacak banliyö hattı açıldı

Gebze-Halkalı arası banliyö tren hattının açılışı Kartal’da gerçekleştirildi. 76,6 kilometrelik hat, Gebze ile Halkalı arasını 185 dakikadan 115 dakikaya düşürecek. Marmaray ile entegre olarak yeniden hizmete giren hattın günde 1,2 milyon yolcu taşıması öngörülüyor.


Gebze-Halkalı banliyö hattı durakları

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son seferini 2013 yılında yapan İstanbul Halkalı-Gebze banliyö tren hattının açılışına katıldı. Bugün Kartal’da gerçekleştirilen açılışta, AKP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Binali Yıldırım da bir konuşma yaptı.

Hattın açılışı birçok defa ertelendi

Projenin 2006 yılında gerçekleştirilen ihalesi iptal edilmişti. İkinci ihalesi 2011 yılında gerçekleştirilen hattın 2016 yılında açılması öngörülüyordu, fakat ihaleyi kazanan OHL şirketi, maliyet artışını gerekçe göstererek hattın açılışını birçok defa erteledi. 2013 yılında başlayan yapım çalışmaları ise bugün tamamlandı.

BTS Başkanı Bektaş: “Hattın açılması can ve mal güvenliği açısından sakınca doğurabilir”

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Başkanı Hasan Bektaş, açılan hattın birçok eksiği olduğunu söyledi. Birgün’den Uğur Şahin’e konuşan Bektaş, ”Hattın tamamlanmadığıyla ilgili bir inceleme yapmıştık. Sertifikasyon verildi mi verilmedi mi, bilmiyorum. Öğrenemedik. Hattın bu şekilde açılması can ve mal güvenliği açısından sakıncalar doğurabilir. Ekranda tren kaybolma devam ediyor. Makinistlerin tecrübesizliği, makas motorlarının olmayışı, sinyal yerlerindeki makinist görüş açısının az olduğu yerler… Bu birkaç günde bitirilebilecek bir şey değil. En az dört ay geçmesi gerekiyor” dedi.

Ayrıca, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker Gebze-Halkalı banliyö tren hattıyla ilgili, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a bir soru önergesi yöneltti. Şeker’in yönelttiği soru önergesinde, ”12 Mart tarihinde açılacağı söylenen ilgili hattın yolcusuz test çalışmalarına ne zaman başlamıştır? İlgili hattın sertifikasyon almadan kullanıma açılacağının ilan edildiği iddiaları doğru mudur?” soruları yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.