Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezayirli öğrenciler: “Sizi çok iyi tanıyan ama sizin hakkında hiçbir şey bilmediğiniz bir nesille karşı karşıyasınız”

Cezayir’de Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın adaylığını geri çekmesi ve seçimleri ertelemesi kararı Cezayir toplumunu, özellikle de liselileri ve üniversitelileri memnun etmiş değil. Cezayirli öğrenciler eylemler başladığından bu yana özellikle aktif konumdalar ve sokaklarda eylemlerine devam ediyorlar. Dün de başkent meydanlarında bir araya geldiler ve Buteflika’nın adaylığını geri çekme kararına rağmen eylemlerine devam ettiler.

Dünkü eylemler aslında Buteflika’nın adaylıktan çekilme ve seçimleri erteleme kararından önce planlanmıştı. Bu eylemler Eğitim Bakanı’nın bahar tatilini öne çekme ve tatili uzatma kararı sonrası protesto amaçlı planlanmıştı (Bakanın bu kararının ardında eylemlerdeki üniversiteli sayısının fazla olması var). Ancak Cezayir’in 82 yaşındaki liderinin açıklamaları sonrası öğrenciler, Buteflika’nın kamuoyuyla paylaştığı reform taleplerini ve seçimlerin süresiz olarak ertelenmesini protesto etmeye başladılar.

Abdülaziz Buteflika

20 yaşındaki Sofiane “Buteflika’nın gitmesini değil sistemin gitmesini istiyoruz” dedi ve ekledi: “Buteflikasız bir seçim isterken, seçimsiz bir Buteflika ile karşı karşıyayız”. Liseli Aziz ise “Buteflika’nın kararı bizleri sakinleştirmek ve zaman kazanmak için bir hamle, seçimi ertelemeye hakkı yok” dedi. Öte yandan, öğrencilerin pek çoğu, “defol, istifa” diye slogan atarken, eylemcilerden biri olan Malika, “Bunların hepsi birlikte gitmeliler, hepsi kokuşmuş” diye konuştu.

“Gençleri küçümsemişiz”

Olayları bir kafede oturarak dışarıdan izleyen Cemal ise “Önümüzdeki haftalarda belki büyük bir değişim gelmeyecek ama iyi bir geleceğimizin olduğunu görüyorum. Gençleri küçümsemişiz” dedi. Bu sırada kafenin önünden geçen bir genç şöyle bir döviz taşıyordu: “Sizi çok iyi tanıyan ama sizin hakkında hiçbir şey bilmediğiniz bir nesille karşı karşıyasınız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.