Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere Parlamentosu AB’den anlaşmasız ayrılığa “hayır” dedi; Brexit en az üç ay ertelenebilir

İngiltere Parlamentosu Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılık koşullarını düzenleyen bir çıkış anlaşması olmaksızın ayrılma seçeneğini 278’e karşı 321 oyla reddetti. Parlamento salı günü de, Başbakan Theresa May’in AB ile üzerinde uzlaştığı çıkış anlaşmasını reddetmişti. Bu iki oylama ile hem anlaşmalı hem de anlaşmasız Brexit’e “hayır” demiş olan milletvekilleri, bugün (14 Mart) ise AB’den çıkış için öngörülen 29 Mart tarihini ertelemeyi oylayacak.

İngiltere Parlamentosu’nun anlaşmasız ayrılık aleyhinde karar almış olması, bu olasılığı otomatik olarak ortadan kaldırmıyor. Erteleme talebi bu nedenle önemli. Talebin kabul edilmesi içinse AB üyesi diğer 27 ülkenin oybirliği gerekiyor.

Nitekim Avrupa Birliği Komisyonu da oylama ertesinde yaptığı ilk açıklamada, İngiltere Parlamentosu’nun anlaşmasız ayrılık aleyhinde oy kullanmış olmasının bunun gerçekleşmesini engellemeye yeterli olmadığını hatırlattı. Açıklamada “Brexit ya anlaşma ile ya da anlaşmasız gerçekleşebilir. Anlaşmasız olmayacak deniyorsa, o zaman bir anlaşma ile Birlik’ten çıkılması lazım. İngiltere Başbakanı Theresa May ile üzerinde uzlaştığımız bir anlaşma mevcut” denildi.

İngiltere Başbakanı Theresa May

İngiltere Başbakanı Theresa May oylama ertesinde yaptığı konuşmada AB’den anlaşmalı ayrılık isteniyorsa bir an önce bir anlaşmanın parlamentodan geçmesi gerektiğini vurguladı; aksi takdirde Brexit’in çok uzun bir süre sürüncemede kalacağını söyledi. Nitekim hükümetin milletvekillerinin oyuna sunacağı erteleme teklifi de bu iki ihtimale göre düzenlenmiş. Buna göre, milletvekillerinden 20 Mart’a kadar bir Brexit anlaşmasını onaylamaları isteniyor. Anlaşma parlamentodan geçerse, hükümet AB’den Brexit tarihini 30 Haziran’a kadar ertelemesini isteyeceğini taahhüt ediyor. Ancak Brexit anlaşması kabul edilmezse hükümetin daha uzun süreli bir ertelemeye ihtiyaç duyacağı kaydediliyor ve İngiltere’nin bu durumda mayıs sonundaki Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılması gerekeceği vurgulanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.