Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhur İttifakı’nın ilk ortak mitinginden, İzmir Gündoğdu Meydanı’ndan izlenimler

Cumhurbaşkanlığı referandumuna ve 24 Haziran Genel Seçimleri’ne beraber giren AKP ve MHP liderleri yerel seçimlere 14 gün kala ilk ortak mitinglerini CHP’nin kalesi İzmir’de yaptı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci başta olmak üzere İzmir’deki tüm adayları için beraberce oy istedi.

Cumhur İttifakı’nın ilk mitingi İzmir Kordonboyu’nda Gündoğdu Meydanı’nda yapıldı. Sabah saatlerinden itibaren havadan, karadan ve denizden geniş güvenlik önlemleri alınan meydan ve çevresinde İzmir’in ilçeleri ve komşu illerinden araçlarla topluca getirilen AKP ve MHP’liler dikkat çekti. Mitingin başlama saati geldiğinde Gündoğdu Meydanı üç ayrı güvenlik kontrolünden geçen AKP ve MHP’lilerce çok yoğun olmasa da doldurulmuştu. Miting alanına gelenlerin yaş ortalaması oldukça yüksekti. Mitingden önce polis kordonları ve geniş güvenlik önlemleri olmasa İzmir’de güneşi gören halkın güzel bir pazar günü geçirmek için kendini Kordonboyu’na attığı sanılabilirdi.

Mitingde önce Cumhur İttifakı’nın İzmir adayları sahneye çağırıldı, ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci ilk konuşmayı yaptı. Zeybekci konuşmasında İzmir’in iyi yönetilmediğini iddia etti, sonra ilde yaşanan işsizlik sorunu başta olmak üzere tüm ekonomik sıkıntıların CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin suçu olduğunu, CHP ile İzmir’in gerilediğini söyledi. Zeybekci CHP’nin adayı Tunç Soyer’i adını vermeden anarken rakibini CHP’nin değil Kılıçdaroğlu’nun adayı olmakla itham etti. Nihat Zeybekci konuşmasında sık sık dinleyicilere sorular yöneltse de bu sorulara istediği kadar yüksek sesli cevaplar alamadı. Zeybekci’nin uzun ve temposuz konuşmasının ardından Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin konuşması da milliyetçilik eksenindeydi ve o da dinleyicilerde fazla coşku yaratmadı.

Pakdemirli’nin ardından mikrofonu alan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ da konuşmasında CHP adayı Tunç Soyer’i bölücü teröre destek vermekle suçladı. Hamza Dağ’ın ardından podyuma çıkan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de önce muhalefet partilerine yüklendi, ardından Yeni Zelanda katliamını gerçekleştiren teröristin manifestosuna değinerek “Ey haçlılar! Gelin de görelim, sizi kanınızla boğalım!” diye seslendi. Bahçeli’nin konuşmasını yer yer ülkücü selamı ile izleyenler, konuşmanın en çok bu bölümünde destek verdi.

Bahçeli’nin ardından sahneye Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan geldi. Erdoğan önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başarısız olduğunu, İzmir’e hizmeti AKP hükümetlerinin getirdiğini söyledi, sonra Cumhur İttifakı’na karşı olanların terör örgütü ile işbirliği yaptığını iddia etti. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin dün yaptığı konuşmadan bölümler izleten Erdoğan, CHP ve İYİ Parti’nin ortak adayı Tunç Soyer’in de terör örgütüne destek verdiğini ve CHP tabanının Soyer’i istemediğini iddia etti.

Erdoğan konuşmasında İzmir ve çevresine yapılan yatırımları anlatmaya başladığında dinleyicilerin önemli bir bölümü Gündoğdu Meydanı’nı boşaltmaya başlamıştı. Cumhurbaşkanı İZBAN projelerinin hükümetin desteği ile tamamlanabildiğini ve İzmir’in sorunlarını sadece AKP kadrolarının çözebileceğini söylerken mitinge gelenlerin heyecanı giderek azalmış görünüyordu.

Erdoğan, Bahçeli ve Zeybekci mitingden kısa süre önce birlikte.

Erdoğan konuşmasının son bölümünü, dünkü mitinglerde yaptığı gibi Yeni Zelanda katliamına ayırdı ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun katliamdan sonra İslami kesimleri suçladığını söyledi. Katliamı gerçekleştiren teröristin canlı yayınladığı görüntüler dev ekranlardan paylaşılırken Erdoğan da Bahçeli gibi haçlılara meydan okudu.

Cumhurbaşkanı  Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakereleri askıya alma kararına da değindi ve “Avrupa Birliği umarım bu kararı alır, biz de bunu bekliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı konuşmasını bitirirken mitinge katılanların önemli bir çoğunluğu miting alanını terk etmişti. Cumhur İttifakı liderleri son olarak, Balıkesir ve Manisa’da yapımı tamamlanan toplam 65 kilometrelik otobanların video konferans ile açılışını gerçekleştirdi. 

Cumhur İttifakı’nın ilk ortak mitinginde CHP ve İYİ Parti mitinglerinden farklı olarak baskın bir AKP hakimiyeti vardı, Cumhur İttifakı’nın her iki lideri de rakiplerini teröre destekle suçlarken, mitinge katılanların yuhalayarak protestolarına tepki göstermedi. Miting biterken kalabalığın bir kısmı Gündoğdu Meydanı’nda güneşli bahar gününün keyfini çıkarmaya devam etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.