Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul’da bir gün: İrfan Bozan’ın izlenimleri

Salı sabahı saat, 10:30.

İstanbul, Maslak’ta bir otelin önündeyiz. 

Amacımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun gün boyu yapacağı seçim çalışmalarını onun bir adım arkasından yani otobüsünden izlemek ve yazmak. 

Ortalıkta otobüs falan yok. Az sonra öğreniyoruz ki Kemal Kılıçdaroğlu’nun sabah programları arasında bir ALS hastasını ziyaret etmek varmış, gösteriş olmasın diye otobüssüz gidilmeye karar verilmiş. Bu ziyarette görüntü almamamız, yer ve isim belirtmememiz konusunda da sıkı sıkı da tembihleniyoruz.

Otobüs olmayınca konvoydaki araçlardan birine bindik. İlk durak Seyrantepe’deki partililerin SKM dedikleri “Seçim Koordinasyon Merkezi.” Burada parti yetkilileri ve Kılıçdaroğlu kısa bir toplantı yaptılar. Parti yetkilileri derken danışmanlar ile gözümüze çarpan milletvekilleri İlhan Kesici’yi, Ünal Çeviköz’ü, Yüksel Mansur Kılınç’ı ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu kastediyoruz. 

İmamoğlu 10 numara adam

Buradaki kısa toplantının ardından konvoy halinde Eyüpsultan’a doğru hareket ediyoruz. Hasta ziyaretinin ardından programda, Alibeyköy’de bir kıraathane ziyareti var. Bu sırada CHP’nin İstanbul’daki tek kadın belediye başkanı adayı Emel Bilenoğlu da heyete katılıyor. Kıraathane belli ki CHP’lilerin. Dış cephesinde CHP adayı Emel Bilenoğlu’nun pankartları gözümüze çarpıyor. Masaya oturulunuyor ve çaylar geliyor. Sohbet başlıyor. Kıraathane sahibi ilk söze girenlerden:

“Sayın Genel Başkanım size teşekkür etmek istiyorum. Ekrem İmamoğlu’nu ilk aday gösterdiğinizde ‘Kim bu ya’ dedik ama şimdi tanıdık ki, 10 numara adam. Ekrem İmamoğlu’nu aday gösterdiğiniz için teşekkür ederim.”

Parti tabanından serzeniş duymaya alışkın Kemal Kılıçdaroğlu, bu sözler üzerine keyifleniyor ve İmamoğlu’nu övmeye başlıyor. CHP’nin büyükşehirlerde, başarılı ilçe belediye başkan adaylarını aday gösterdiğine dikkat çekiyor ve ekliyor: 

Kemal Kılıçdaroğlu Alibeyköy’de bir kıraathanede vatandaşların sorularını yanıtladı.

“Göreceksiniz bunları, hepsi kazanacak, İstanbul, Adana, Bursa, Antalya, İzmir. Hepsini kazanacağız.”

Kıraathaneden kalkıyoruz ve nihayet otobüse binme vakti. Otobüsün önüne Kemal Kılıçdaroğlu ve Emel Bilenoğlu yerleşiyor. İkisi de ayakta. Eyüpsultan sokaklarında vatandaşı otobüsten selamlama başlıyor. Karadolap Spor Kulübü önündeki halk buluşmasına kadar Eyüpsultan sokakları, caddeleri turlanıyor. Otobüsün önündeki polis araçları hızı ayarlıyor. Otobüs yavaş bir şekilde seyrediyor. Otobüsten iyi diksiyonlu ve tok sesli anonslar başlıyor. 

“CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Eyüpsultan Belediye Başkan Adayı Emel Bilenoğlu sizleri selamlıyor.” 

Emel Bilenoğlu’na Eyüpsultanlıların ilgisi yüksekti.

“Eyüpsultan’da Bilenoğlu, İstanbul’da İmamoğlu”

Kılıçdaroğlu ve Bilenoğlu ön camdan el sallıyorlar. Bütün Eyüpsultan boyunca el sallamaya kayıtsız kalan tek bir kişiye rastlamadık. En kayıtsız tepki hafif gülümsemeyle birlikte baş selamı oldu. Her ne kadar Eyüpsultan’da son dönemlerde AKP oyları her seçim düşse de CHP için zor yerlerden birisi Eyüpsultan. Bizi şaşırtan ölçüde ilgi ile karşılaştık. Birkaç defa otobüsün kapısına dayanıldı ve kapı açıldı. Kılıçdaroğlu ve Bilenoğlu aşağıya indi. Çaylar, börekler ikram edildi. Koruma ekibi bu ani gelişmelerden memnuniyetsiz olsa da belli ki bu tür durumlara alışkınlar; Kemal Kılıçdaroğlu’nun sakinliği onlara da sirayet etmiş. Vatandaşı üzmeden, itmeden, kakmadan güvenli alan yaratmayı beceriyorlar. 

“Börekçi tepsiyi 1 Nisan’da Eyüpsultan Belediyesi’nden alabilir”

Boşnak börekçisi Kılıçdaroğlu ve Bilenoğlu’na börek ikram etmekle yetinmedi, bir tepsi de otobüse gönderdi. Otobüs hareket edince tepsi otobüste kaldı. Arkalardan birisi “Börekçiye söyleyin tepsiyi 1 Nisan’da almaya Eyüpsultan Belediyesi’ne gelsin, biz orada olacağız” dedi. Bu sözler herkesi keyiflendirdi. Kemal Kılıçdaroğlu da oluşan ilgilen memnundu. Ağzından “Eyüpsultan’da Bilenoğlu, İstanbul’da İmamoğlu” sözleri döküldü.  Bu sözler bir süre sonra otobüs anonsundan en çok tekrar edilen cümle oldu. 

CHP seçim otobüsüne gönderilen Boşnak böreği heyettekileri pek memnun etti.

Karadolap Spor Kulübü önüne geldiğimizde ellerinde CHP bayraklarıyla ciddi bir kalabalık Kılıçdaroğlu’nu bekliyordu. Hemen otobüsün üstü açıldı. Otobüs miting formuna geçti. Önce CHP’nin Eyüpsultan Belediye Başkan Adayı Emel Bilenoğlu, ardından da Kemal Kılıçdaroğlu kalabalığa seslendi.  

“Beyoğlu’nda Alper Taş, İstanbul’da İmamoğlu, arkadaş!”

Kısa süren ufak mitingin ardından otobüs yönünü Beyoğlu’na çevirdi. Otobüsten Eyüpsultan Belediye Başkan Adayı Emel Bilenoğlu indi, CHP’nin Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş bindi. Bilenoğlu’nun yerini Taş aldı. Otobüs hareket etti. Hâlâ Eyüpsultan sınırlarında olduğumuz için Alper Taş ismi anons edilmedi. Bu sırada otobüse yeni binip kendini tanıtanlar arasında İYİ Parti Beyoğlu İlçe Başkanı İsmail Hakkı Çavuşoğlu da vardı. Çavuşoğlu bir süre öncesine kadar MHP Beyoğlu İlçe Başkan Yardımcısıymış. Çavuşoğlu şimdi sosyalist olduğunu söyleyen Alper Taş ile aynı safta demokrasi mücadelesi veriyor. Beyoğlu’na geldiğimizi etrafta Alper Taş’ın pankartlarının artmasından anlıyoruz. Hasköy’de, Haliç kenarında bir CHP kalabalığı otobüsü bekliyor. Kılıçdaroğlu ve Taş otobüsten inip onları kısa bir süre selamlıyor. Beyoğlu ilçesinin sokaklarında Alper Taş ve Kemal Kılıçdaroğlu anonsu eşiliğinde tur devam ediyor. Biraz arkalarda kaldığımız için kimden çıktı öğrenemedik ama Alper Taş için de bir slogan bulunup anons edilmeye başlanmış:

“Beyoğlu’nda Alper Taş, İstanbul’da İmamoğlu, arkadaş.”

Kemal Kılıçdaroğlu selfie (özçekim) isteklerini hiç geri çevirmedi.

Karadenizli mahallesinde, Karadeniz ezgileri

Beyoğlu sokaklarında otobüse yönelik ilginin Eyüpsultan’ın gerisinde kaldığını söyleyebiliriz. Karadenizlilerin yoğun yaşadığı bir mahalleden geçerken Alper Taş için Karadeniz ezgileriyle yapılmış beste çalmaya başlayınca otobüse ilgi artıyor. Otobüs yavaşlıyor, ısrarlar üzerine yine kapı açılıyor, Taş ve Kılıçdaroğlu’nun etrafı sarılıyor. Otobüs üzerinden yapılan konuşmalarla şekillenen ufak miting programı Beyoğlu’nda yok. Tur atılırken etrafta bulunan Beyoğlu Erzurumlular Vakfı Lokali göze çarpıyor. Otobüsten anons yapılıyor: 

Erzurumlular size çay içmeye hatta sizin usul kıtlama çayı içmeye geleceğiz.” 

El sallamalar karşılık bulunca otobüsten iniliyor ve lokal denen aslında bir kahvehane olan yere oturuluyor. 

AKP’nin propaganda aracı keyifleri kaçırıyor

Korumalar programda olmayan bu duraktan pek memnun değiller ama etrafa dağılıp “görünmeyen” güvenliği sağlıyorlar. Genel olarak AKP seçmeni görüntüsü veren lokaldekiler ikramda ve misafirperverlikte çok iyiler. Sohbet başlıyor. Sohbetin sonuna doğru CHP otobüsünü gören AKP propaganda arabası hemen yakına park ediyor ve müziği sonuna kadar açıyor. Kayahan’ın “Bir Aşk Hikayesi”nin AKP versiyonu sohbete imkan bırakmayacak kadar yüksek çalıyor. CHP heyetinden isimler arabaya yöneliyor. Arabadakiler biraz dirense de gitmeye razı oluyorlar, yavaş hızla orayı terk ediyorlar. CHP’lilerin tadı biraz kaçıyor. Hele de aynı arabanın etrafta üç tur atarak yine oradan geçmesi daha da keyifleri kaçırıyor. Lokaldekiler de AKP’lilerin bu tavrına kızıyorlar. İçlerinden biri “Parti genel başkanı burada misafirimiz, çok ayıp ettiler” diyor. Tekrar otobüs zamanı. Bu kez hedef Şişli.

CHP’nin Şişli Belediye Başkan Adayı Muammer Keskin ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Şişli sokaklarında.

Bir yanda İnönü, bir yanda Keskin

Sırada, Şişli’de Mahmutşevkipaşa Mahallesi’nde Anadolu Kahvesi’nin önündeki açık hava buluşması var. Alper Taş, Beyoğlu’nda kalıyor. Şişli’ye doğru yola çıkılıyor. İstanbul’un akşam trafiği de başladı. Şişli’ye yaklaşırken CHP’nin Şişli Belediye Başkan Adayı Muammer Keskin de otobüse biniyor. Artık anonslar “Şişli CHP Belediye Başkan Adayımız Muammer Keskin ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sizi selamlıyor”a dönüşüyor. Son derece mütevazı bir profil çizen Keskin otobüsün önüne geçiyor. Halkı selamlama sırası onda. Yolculuk uzun sürmüyor. Anadolu Kahvesi’nin önü tıklım tıklım. Otobüsün üzeri açılıyor. Otobüsteki milletvekilleri tek tek anons edilerek çağrılıyor. Bu arada İYİ Parti temsilcileri de unutulmuyor. Hatta Kılıçdaroğlu konuşurken tüm milletvekilleri aşağıya iniyor ama İYİ Parti temsilcilerine “Siz kalın kürsüde” deniliyor. Kılıçdaroğlu, otobüsün üzerine çıkar çıkmaz Şişli’nin mevcut Belediye Başkanı Hayri İnönü’yü bir yanına, yeni aday Muammer Keskin’i diğer yanına alıyor. İnönü’yü güzel cümlelerle uğurluyor. “Nöbet değişimi yapıldı” diyor. Kılıçdaroğlu konuşurken elinde not dahi yok. Hep ezberden konuşuyor. Otobüsün üzerine çıkmadan önce arka tarafta kendisi için hazırlanan yere gidiyor, kısa bir süre dinleniyor. Çıkıyor ve konuşuyor. Kılıçdaroğlu’nu bekleyen kalabalık coşkuluydu. Her fırsatta attıkları slogan: “Hak, hukuk, adalet” oldu. Kılıçdaroğlu, daha önceki konuşmasında olduğu gibi sık sık İstanbul Büyükşehir başkan adayları Ekrem İmamoğlu’nu övdü. 31 Mart’ta mührü “Ya Allah deyip, altı oka basın” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu her türlü selfie (özçekim) talebine yanıt verdi.

“Siz yemek yemez misiniz?”

Saatler 17’ye göstermeye başladı. Bu saate kadar yemek molası verilmedi. Parti otobüsünden birine yaklaştık. “Siz yemek yemez misiniz?” diye şaka yollu sorduk. “Bugün program sıkışık o yüzden yiyemedik valla” dedi. Fırsatını bulsak Kılıçdaroğlu’na da soracaktık: “Kıraathane ziyaretleri dışında hep ayaktaydınız hiç yorulmadınız mı, acıkmadınız mı?” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.