Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela’da muhalif lider Guaido’ya 15 yıl kamu görevinden men cezası verildi

Venezüela’da hükümet tarafından perşembe günü yapılan açıklamada muhalefet lideri Juan Guaido’nun 15 yıllık bir süre için kamu görevinde bulunmasının yasaklandığı belirtildi. Ulusal Meclis Başkanı Guaido ise, kararı tanımadığını ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görevden alınması için yürüttüğü kampanyaya devam edeceğini söyledi.

The Washington Post’ta yer alan habere göre, Maduro ile müttefikliği bilinen devlet denetçisi Elvis Amoroso’nun yaptığı duyuruda, Guaido’nun mali kayıtlarındaki usulsüzlük; bir başka ifadeyle mali varlık ve harcamalarının gelirine denk düşmediği iddialarından bahsedildi. Amoroso, 2015’te meclise seçilen Guaido’nun 90 kez uluslararası geziye gittiğini söyledi ve tahmini 94 bin dolar maliyetli giderlerin kaynağını belirtmediğini iddia etti. Amoroso, şubat ayında başlattığı soruşturma kapsamında muhalefet liderini yabancı hükümetlerle işbirliği yapmak ve Venezüela’ya zarar vermekle suçladı.

Bu karar ayrıca, ABD ve müttefikleri tarafından desteklenen muhalefet hareketine yönelik hükümet baskısının sıkılaştığını da gösteriyor.

Guaido: “Sokaklarda devam edeceğiz”

Venezüela devlet televizyonunda Amoroso’nun yaptığı açıklamadan sonra Guaido da “Sokaklarda devam edeceğiz” dedi. Guaido ayrıca, denetçinin kendisiyle ilgili kararını “alakasız” bulduğunu, çünkü Maduro hükümetini gayrimeşru gördüğünü söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise, muhalefet liderine verilen cezayı “komik” ve “anlamsız” olarak nitelendirdi.

Ekvador’da, Avrupa’dan ve Latin Amerika ülkelerinden temsilcilerin katıldığı toplantıda Venezüela’daki hükümet değişikliği meselesi ele alındı. Venezüela Uluslararası Temas Grubu’ndan yapılan açıklamada Guaido’ya verilen ceza ile ilgili “Sürecine bakılmaksızın böyle bir siyasi karar, ülkedeki adli işlemlerdeki keyfiliğin bir başka göstergesidir” denildi. Açıklamada, Venezüela’nın “demokrasiye doğru barışçıl restorasyonunun” istendiği de belirtildi.

Elektrik kesintilerinde ikinci perde

Maduro ile Guaido arasındaki yönetim krizi bu ayın başında kendisini ülkedeki elektrik kesintisi krizinde göstermişti. Kısa bir aradan sonra bu hafta da ülkede ticareti felç eden elektrik kesintileri yaşandı.

Ülkede okullar ve devlet daireleri hâlâ kapalı, fakat ülkenin başkenti Caracas sokaklarında hareketlilik arttı ve birçok insan elektronik ödeme yapmaya başladı.

Cacacas’ta yaşayan Maria Isabel Vera, eczaneden ilaç aldıktan sonra “Bu trajedinin ortasında kartlarımın çalıştığını görmek bir mutluluk anıydı” dedi.

Maduro, muhalefet lideri Guaido ve Vaşington’u Venezüela’nın elektrik şebekesini sabote etmekle suçluyor. Haberde belirtildiği üzere, birçok elektrik uzmanı gibi, ABD ve muhalefet ise ülkedeki enerji sıkıntısının sebebinin ihmal ve kötü yönetim olduğuna inanıyor.

Nicolas Maduro’nun 10 Ocak’ta ikinci kez devlet başkanlığı görevine başlamasından sonra, parlamentoda çoğunluğa sahip olan muhalefet lideri Juan Guaido seçimlerde hile yapıldığı gerekçesiyle kendisini geçici devlet başkanı ilan etmişti. ABD de dahil 50’den fazla ülkenin Guaido’nun devlet başkanlığını tanıması Venezüela’da bir süredir devam eden ve  gittikçe derinleşen ekonomik krizle paralel giden yönetim krizini artırmıştı.

Rusya ve Çin’in desteklediği Maduro ise, hükümete karşı ABD destekli bir darbe girişimi olduğunu iddia ediyor.

Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, son yıllarda yaklaşık 3 milyon Venezüela vatandaşı gittikçe derinleşen yönetimsel ve ekonomik kriz sebebiyle çevre ülkelere göç etti. Ülkede yaygın bir biçimde temel gıda maddelerinde kıtlık yaşanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.