Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 731. haftasında Özgür Gündem çalışanı Nazım Babaoğlu için bir araya geldi

1995’ten beri Galatasaray Lisesi’nin önünde oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, 700. haftalarında polis müdahalesiyle karşılaşmıştı. Kayıp yakınları ve aileleri destekleyen Cumartesi İnsanları, 32 haftadır Galatasaray Lisesi’nin önünde eylem yapamıyor.

İnsan Hakları Derneği önünde buluşan Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 731. haftasında, 19 yaşında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Özgür Gündem gazetesi çalışanı Nazım Babaoğlu için adalet talep etti. Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını okuyan Maside Ocak, “731 haftadır devletin yaşam hakkı ve işkence yasağının soruşturulması ve ceza adaletinin sağlanması yükümlülüğünü hatırlatıyoruz. 731 haftadır, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini açığa çıkartacak, faillerinden hesap soracak demokratik bir siyasi iradenin olmadığını söylüyoruz” dedi.

90’lı yıllarda hak ihlallerinin haberlerini yapan ve hedef haline getirilen gazetecilerin de gözaltında kaybedildiğini aktaran Ocak, “Savcılık makamını, Nazım Babaoğlu’nun çeyrek asırdır cezasız bırakılan dosyasında maddi gerçeği açığa çıkartacak, sorumluların cezalandırılmasını sağlayacak etkinlikte bir soruşturma yürütülmesi için göreve çağırıyoruz” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından, 1995 yılında gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın oğlu Şerif Taşkaya söz aldı. Taşkaya kayıpların cansız bedenlerinin bir an önce açığa çıkarılması, adaletin sağlanması gerektiğini aktardı. Ardından Nazım Babaoğlu’nun ailesinin mektubu okundu. Eren Baskın tarafından okunan mektupta şu ifadelere yer verildi: “Çeyrek yüzyıllık acı bize şunu öğretmiştir: Demokrasi gelişmeden, tüm insanlar, toplumlar birey olmaktan ve toplum olmaktan doğan haklarını elde etmeden kayıpların akıbeti de ortaya çıkarılmayacaktır. Her hafta bu gerçeği hatırlatmak, bu gerçeği insanlığın gündeminde tutmak bu mücadelenin de bir parçasıdır.”

Cumartesi Anneleri eylemi bitirirken, Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerini kamuoyuna duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.