Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütü ilan eden ABD’ye İran’dan misliyle mukabele

ABD’de Trump yönetiminin İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü ilan etmesi üzerine, İran da Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM’u terör örgütü ilan etti. İran devlet televizyonu Washington’un kararını “Hiçbir ülkenin bir başka ülkenin ordusunu terör örgütü ilan etme hakkı yoktur” yorumuyla ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak duyurdu.

ABD Başkan Donald Trump, İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütleri listesine alma kararını şu sözlerle duyurmuştu: “Dışişleri Bakanlığı tarafından atılan bu emsalsiz adım, İran’ın terörizmin sponsorluğunu yapan bir devlet olmasının yanı sıra, İran Devrim Muhafızları’nın da terörün bir devlet enstrümanı olarak finansmanında ve desteklenmesinde aktif rol aldığı gerçeğini teyit ediyor.”

15 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girecek olan karar, hem 120 ila 150 bin üyesi bulunan Devrim Muhafızları’na hem de Devrim Muhafızları ile herhangi bir şekilde irtibatlı olan kişi, şirket ve kurumlara ekonomik yaptırımlar ve seyahat kısıtlamaları getiriyor.

New York Times gazetesi ABD Savunma Bakanlığı ile CIA’deki bazı üst düzey yetkililerin, yurt dışında görev yapan Amerikan askerleri ve ajanlarına yönelik saldırılara davetiye çıkarabileceği gerekçesiyle; hukukçuların ise kapsamının fazla geniş olması nedeniyle karara karşı çıktıklarını, ancak Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın ısrarcı davrandıklarını yazdı. Washington Post gazetesi ise 2020 Başkanlık seçimleri için kampanyaların başladığını hatırlatarak, Başkan Trump’ın bu kararını kamuoyunu İran’la askeri bir çatışma olasılığına hazırlamaya dönük bir ilk adım olarak yorumlayan bir makaleye yer verdi. 

Washington daha önce aralarında Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin de olduğu Devrim Muhafızlarıyla ilişkili onlarca özel ve tüzel kişiyi kara listeye almıştı.

İlk kutlama Netanyahu’dan

ABD Başkanı Trump’ı ilk kutlayan kişi ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu oldu. Bugünkü (9 Nisan) genel seçimlerden sonra beşinci bir dönem için daha koltuğunu korumayı uman Netanyahu “sevgili dostu” Donald Trump’a teşekkürlerini iletirken, kararın alınmasında kendisinin etkili olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Twitter’da “[İsrail Başbakanı] Netanyahu’ya seçim arefesinde verilen yanlış bir hediye daha. ABD’de bölgede bir başka tehlikeli maceraya daha atıldı” paylaşımı yaptı. Trump’ın İsrail’in işgal ettiği Golan Tepeleri’ndeki egemenlik iddiasını tanıma kararı da Netanyahu’ya seçim kazandırma amaçlı bir jest olarak yorumlanmıştı.

1979’da İran İslam Devrimi ertesinde rejimi korumak üzere ülkenin ilk dini lideri Ayetullah Humeyni’nin emriyle kurulan Devrim Muhafızları Ordusu, o günden bugüne faaliyetlerini doğrudan ruhani lidere bağlı olarak yürütüyor. Kara, hava, deniz ve füze birimlerine sahip olan Devrim Muhafızları dışında, İran’ın 350 bin kişilik düzenli bir ordusu daha bulunuyor.

Devrim Muhafızları, sahip olduğu şirketler aracılığıyla İran ekonomisinin ithalat-ihracat, petrol ve doğal gaz, ulaştırma ve inşaat gibi önde gelen sektörlerinde de faaliyet gösteriyor. New Yorker 2017 yılındaki bir haberinde, Trump’ın şirketinin Azerbaycan’da üstlendiği bir otel projesindeki ortaklarının İran Devrim Muhafızları ile ilişkili olduğunu yazmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.