Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’daki göstericilerden “derin devlete son verin” çağrısı

Sudan’daki protestolar, Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in darbeyle görevden uzaklaştırılmasının ardından da devam ediyor. Genelkurmay Başkanlığı önünde toplanan binlerce kişi, sivil yönetime geçilmesi yönündeki taleplerini sürdürdü.

“Derin devleti yok edin”

Askerler, Genelkurmay Başkanlığı önündeki gösteriyi dağıtmaya çalıştı. Ancak el ele tutuşan göstericiler, askerlerin bu girişimini engelledi. Şimdilik ülkeyi yöneten askeri konseyden yapılan açıklamada, eski rejimin üyelerinin yargılanacağı belirtilmişti. Ancak bu kişilerin kim olduğu hâlâ açıklanmadı. Devrik Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in nerede olduğu da bilinmiyor. Protestocular bu duruma da tepki gösteriyor.

Kitlesel gösterileri örgütleyenler BBC’ye yaptıkları açıklamada, “derin devletin tamamen yok edilmesini” talep ettiklerini söyledi.

Askeri yönetim her fırsatta sivil bir hükümete sıcak baktığını ve devam eden protestolara karşı güç kullanılmayacağını duyuruyor. Konsey son toplantısında şu kararları aldı:

  • Medya üzerindeki bütün kısıtlamalar ve sansürün kaldırılması
  • Orduya, polise ve istihbarata yeni yöneticiler atanması
  • Yolsuzlukları araştıracak komisyon kurulması.

Sudan’ı 30 yıl yöneten Ömer el Beşir’in devrilmesine yol açan askeri darbeyi tetikleyen ve dört aydır devam eden protestolar, genç, şehirli ve eğitimli grupların öncülüğünde yapılıyordu. 2018 yılının Aralık ayında başlayan gösterilerin ülke çapına yayılmasında meslek odaları önemli rol oynamıştı.

Sudan muhalefeti ülkeye geri dönüyor

Muhalefet liderlerinden eski Başbakan Sadık el Mehdi.

Sudan’da askerler, iki yıllık bir geçiş dönemi öngörüyor. Sivil muhalefet ise geçişin bir an önce yapılmasından yana. Peki Sudan muhalefeti denince, kimler kastediliyor?

Şu andaki en büyük muhalefet blokunun adı Özgürlük ve Değişim Birliği. Bu blok, hem sağ hem sol grupları ve partileri şimdilik bir araya getirmeyi başardı. Ülke çapındaki eylemleri başlatan meslek odaları bu birliğin bir parçası. Sudan’da iki kere başbakanlık yapmış, El Beşir’in 1989’da darbe ile devirdiği Sadık El Mehdi de bu birliğin üyelerinden. El Beşir döneminde çok güçlü olan İslamcıların ise bu yeni dönemde ne kadar söz sahibi olacağı şimdilik belirsiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.