Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Reuters: Sudan’ın devrik lideri Ömer el Beşir işkence ile anılan cezaevine nakledildi

Reuters haber ajansına konuşan aile üyeleri, devrik lider Ömer el Beşir’in başkent Hartum’daki Kobar hapishanesine konulduğunu söyledi. Aile kaynakları, el Beşir’in tecritte tutulduğunu ileri sürdü. El Beşir, 11 Nisan’daki darbeden bu yana başkanlık sarayında ev hapsinde tutuluyordu.

El Beşir’in durumu, Sudan’da merak konusu. Geçici askeri yönetim, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Darfur’da soykırım ile suçladığı el Beşir’in yargılanmak üzere iade edilmeyeceğini açıklamıştı. El Beşir’in kendi ülkesinde yargılanıp yargılanmayacağı da şimdilik kesin değil.

Açıkça konuşulmasa da, Ömer el Beşir’in sürgüne gönderilmesi de ihtimal dahilinde. Son olarak Uganda yönetimi, el Beşir’i kabul edebileceğini açıkladı.

ABD Sudan’ı teröre destek veren ülkeler listesinde tutmaya devam ediyor

Protestocuların oturma eylemleri de aralıksız sürüyor. Eylemciler, yönetimin bir an önce sivillere devredilmesini talep ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı da, askeri yönetim sona ermedikçe, Sudan’ın teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmayacağını duyurdu.

Sudan, 1993’ten bu yana ABD’nin söz konusu listesinde yer alıyor. Washington yönetimi Sudan’a uyguladığı 20 yıllık ticaret ambargosunu 2017’de kaldırmış, darbeden sonra da “terör listesi” meselesini müzakere etmeye başlamıştı. Ancak askeri yönetimin devam etmesi sebebiyle bu görüşmeler şimdilik ertelendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.