Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küresel ısınmanın etkileri uzak gelecekte değil şu anda yaşanıyor: Grönland uzmanların tahmin ettiğinden daha hızlı eriyor

Bilim insanları tarafından yapılan son bir araştırmaya göre, küresel ısınma Grönland’da çok ciddi bir seviyeye vardı ve kara parçasından büyük kopuşlar yaşanmaya başladı. Buzulların denize karışmasının deniz seviyesini yükselttiği biliniyor. Bu durumun yakın gelecekte dünyanın çeşitli yerlerinde kıyı şehirlerini sular altında bırakması güçlü bir ihtimal olarak öne çıkıyor.

Pazartesi günü Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayımlanan çalışmaya göre, kıyı bölgelerinde yaşayanların yaklaşık yüzde 50’si deniz seviyesinin yükselmesinden dolayı ciddi risk altında. Buna göre, Miami, Los Angeles, Tokyo ve Mumbai gibi şehirler yakın gelecekte deniz seviyesinin yükselmesinden etkilenebilir.

Araştırmacılar yaptıkları çalışmada geçmişten bu yana buzul kaybı oranının 6 kat arttığını tespit etti. Araştırmanın yürütücülerinden, Kaliforniya Üniversitesi’nde akademisyen olan Eric Rignot, buzulların sanılandan daha hızlı eridiğini ve buzuldan kopan parçaların bir buzdağı olarak okyanuslara karıştığını söyledi. Rignot bundan dolayı, okyanus seviyelerinde bir artış yaşanacağını söyledi. Rignot, buzul erimelerine karşı önlem alınması ve hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi.

Hesaplamalara göre, 1972’den bu yana Grönland’daki buzul erimesinin okyanuslarda 13.7 milimetrelik yükselmeye neden olduğu tahmin ediliyor. Aralık ayında yapılan bir başka çalışmada ise, buzul erimesinin sanayi öncesi devirlere göre yüzde 50 ve 20. yüzyıla göre yüzde 33 fazla olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.