Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hapisteki gazeteciler yaklaşık üç yıl sonra AYM’nin gündemine alındı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet gazetesi davasında mahkûm edilen Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık ve Önder Çelik’in başvuruları ile gazeteciler Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ve Murat Aksoy’un bireysel başvurularını 2 Mayıs’ta görüşecek. Bu isimler, AYM’ye başvurularını 2016 yılında yapmıştı.

AYM, internet sitesinde Genel Kurul’un 2 Mayıs gündemini paylaştı.

Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanları

Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu AYM’ye başvurusunu 26 Aralık 2016’da yaptı. Haksız tutukluluk gerekçesiyle yapılan başvurunun üzerinden yaklaşık 2,5 yıl geçti. Sabuncu bu süre içinde 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası Yargıtay’da, temyizde.

Kadri Gürsel de 26 Aralık 2016’da, aynı gerekçeyle AYM’ye başvurdu. 11 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. Cumhuriyet gazetesi davasında 2,5 yıl hapis cezası aldı. Cezası İstinaf Mahkemesi’nce onandı ancak bir daha hapse girmeyecek.

Ahmet Şık aynı gerekçeyle 10 Ocak 2017’de AYM’e başvurdu. O da 7,5 yıl hapis aldı ve dosyası Yargıtay’da.

Önder Çelik de Aralık 2016’da başvuru yapan isimlerden. Cumhuriyet davasında 3 yıl 9 ay ceza aldı. Dokuz ay tutuklu kalan Çelik’in cezası İstinaf Mahkemesi tarafından onaylandı ve Çelik geçtiğimiz günlerde yeniden hapse girdi. Avukatına göre, AYM hak ihlali kararı verse bile, Çelik hapisten çıkamayacak.

Beş yıldan az ceza alan Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanları 25 Nisan’da yeniden cezaevine girdi.

Mahkeme, 11 Ocak 2018’de başvuruculardan yalnızca Cumhuriyet Kitap Eki eski Yönetmeni Turhan Günay’ın başvurusunu inceledi ve kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini tespit etti.

Karar, Günay ile aynı delillerle cezaevinde bulunan Cumhuriyet gazetesi çalışanları için emsal niteliğinde sayılmadı.

Musa Kart, Hakan Kara, Güray Öz ve Mustafa Kemal Güngör de AYM’ye başvurdu ancak onların başvurusu hâlâ beklemede. Bu isimler 25 Nisan’da yeniden hapse girdi.

Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ve Murat Aksoy

Yazar Ahmet Altan, 10 Eylül 2016’da darbe girişimi soruşturması kapsamında örgüte yardım suçundan tutuklandı. Altan, 8 Kasım 2016’da AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Altan süreç devam ederken ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edildi.

AYM’nin Mehmet Altan kararı, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın durumlarına emsal sayılmadı.

Nazlı Ilıcak, 30 Temmuz 2016’da darbe girişimi sonrasında örgüte yardım suçundan tutuklandı. Ilıcak, Kasım 2016’da AYM’ye başvurdu. Ilıcak süreç devam ederken Ahmet Altan ile aynı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Nazlı Ilıcak bin günden uzun süredir hapiste.

AYM, aynı davada yargılanan Mehmet Altan hakkında hak ihlali tespitinde bulunmuştu. Yerel mahkeme AYM kararını dikkate almasa da, İstinaf Mahkemesi’nin kararı sonucunda Mehmet Altan serbest kalmıştı. Bu karar, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak için emsal sayılmadı.

Gazeteci Murat Aksoy tahliye edilmesi gerekirken 45 gün daha hapis yattı.

Gazeteci Murat Aksoy, darbe girişiminin ardından FETÖ soruşturması kapsamında yazıları ve Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek örgüt adına suç işlediği iddiasıyla yargılandı, 2 yıl 1 ay hapse mahkum edildi. Aksoy da AYM’ye başvurusunu 2016’da yapan isimlerden. 421 gün hapis yatan Aksoy önce tahliye edildi, cezası onanınca tekrar hapse girdi. Yasa gereği cezası bir yıldan az olduğu için denetimli serbestlik kararıyla tahliye edilmesi gerekiyordu. Ancak Aksoy, cezaevinde 45 gün daha kaldı, sonra serbest bırakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.