Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Cumhuriyet gazetesi davasında yargılananların ardından, eski Zaman yazarı Ali Bulaç ile gazeteciler Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın bireysel başvurularını da yıllar sonra karara bağladı.
Kurul, Bulaç’ın “kişi özgürlüğü ve güvenliği ile ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Altan ve Ilıcak’ın başvuruları ise reddedildi.
Yazar Ahmet Altan, 10 Eylül 2016’da darbe girişimi soruşturması kapsamında örgüte yardım suçundan tutuklandı. Altan’a “darbeye ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve örgüt adına suç işleme” suçlamaları yöneltildi. Altan, 8 Kasım 2016’da AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Altan’ın başvurusu da Temmuz 2018’de AYM Genel Kurul’una sevk edildi. Altan, bu süreçte ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Dosya, Yargıtay’da.
Nazlı Ilıcak, 30 Temmuz 2016’da darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklandı. Ilıcak, Ahmet Altan ile aynı dosyada yargılandı. Ona da darbeye ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve örgüt adına suç işleme suçlamaları yöneltildi. Aynı günlerde o da AYM’ye başvurdu ve dosyası Temmuz 2018’de Genel Kurul’a sevk edildi. Ilıcak, bu süreçte ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edildi. Dosya, Yargıtay’da.
Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan ile birlikte yargılanan yazar ve akademisyen Mehmet Altan da 2016’nın sonlarında AYM’ye başvuran isimler arasında yer alıyordu. AYM, Mehmet Altan’ın başvurusunu 11 Ocak 2018’de karara bağlandı. Mahkeme, oy çokluğu ile Altan’ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi. Yargılamayı yapan yerel mahkeme, AYM’yi görev gaspı yapmakla suçlayarak, karar gereğince Mehmet Altan’ı tahliye etmedi. AYM’nin Altan kararı, aynı dava kapsamında yargılanan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak için emsal niteliğinde değerlendirilmedi.
AYM dün de, Cumhuriyet gazetesi davasında beş yılın üstünde hapis cezasına mahkûm edilen Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Akın Atalay ve Bülent Utku’nun bireysel başvurusuyla ilgili hak ihlali olmadığına karar vermişti. Aynı davada yargılanan gazeteciler Kadri Gürsel ve Murat Aksoy’un ise kişi güvenliği ve özgürlüğü ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Cumhuriyet davasıyla ilgili başvurulardaki karar, altı muhalif üyenin oyuna karşılık dokuz oyla alındı. AYM tarafından Murat Aksoy’a 40 bin TL tazminat ödenmesine de karar verildi. Gazeteci Murat Aksoy kararı değerlendirirken “AYM hakkımı teslim etti” dedi.
Ben sadece gazetecilik yaptım. Yazı yazdım, düşüncelimi ifade ettim. Tutuklanmam da, uzun süre tutuklu kalma da düşünce ifade özgürlüğümün ihlaliydi. Hayatımdan 15.5 ay alındı.
— Murat Aksoy (@murataksoy) May 2, 2019
AYM kararla hakkımı teslim etti.
Teşekkürler @SevgiKalan @alidenizceylan @KeremALTIPARMAK @cyberrights
Cumhuriyet gazetesi davasında ne olmuştu?
Cumhuriyet Gazetesi Eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, 26 Aralık 2016’da dava kapsamında tutukluyken AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Aradan geçen 2,5 yılda Sabuncu, 7,5 yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Dosyası Yargıtay’da, temyizde bulunan Sabuncu’nun, 9 Kasım 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı bireysel başvuru ise henüz görüşülmedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Sabuncu gibi Ahmet Şık da aynı gerekçeyle 10 Ocak 2017’de AYM’ye başvurdu. Şık, geçen süre içinde 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şık’ın dosyası da Yargıtay’da. Şık, 10 Mayıs 2017’de de AİHM’e bireysel başvuruda bulundu. Başvuru, hâlâ görüşülmedi.
Başvurusu reddedilen avukat Akın Atalay da Cumhuriyet davası kapsamında 17 ay tutuklu yargılandı. Dava kapsamında 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası Yargıtay’da temyizde. Atalay’ın da AİHM’e başvurusu bulunuyor.
Dava kapsamında dokuz ay tutuklu yargılanan avukat Bülent Utku, 4,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar, İstinaf mahkemesi tarafından onandı. Utku’nun infazının tamamlanması için 1 yıl 7 ay 20 gün daha cezaevinde kalması gerekiyor.
Kadri Gürsel de 26 Aralık 2016’da, aynı gerekçeyle AYM’ye başvurdu. Gürsel, dava kapsamında 11 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi. 2,5 yıl hapis cezası alan Gürsel’in cezası İstinaf Mahkemesi’nce onandı. Gürsel, hapis cezasının infazını tamamladığı için hapse girmeyecek.
Gazeteci Murat Aksoy, darbe girişiminin ardından FETÖ soruşturması kapsamında yazıları ve Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek yargılandığı davada 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. 421 gün cezaevinde kalan Aksoy önce tahliye edildi, cezası onanınca tekrar hapse girdi. Yasa gereği cezası 1 yıldan az olduğu için denetimli serbestlik kararıyla tahliye edilmesi gerekiyordu. Ancak Aksoy, cezaevinde 45 gün daha kaldı, sonra serbest bırakıldı.