Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Buteflika sonrası Cezayir: Yolsuzluklar açığa çıkıyor


Cezayir’de, sokak protestoları sonucu görevi bırakan Abdülaziz Buteflika’ya yakın isimler için yargı yolu açıldı. Bir zamanların dokunulmaz isimlerine yönelik yolsuzluk soruşturmaları kapsamında eski başbakanlardan Ahmed Uyahya, geçen pazartesi günü savcılık tarafından sorgulandı.

Devlet Başkanı Buteflika’nın görevi bırakmasının ardından, Cezayir ordusu siyasetteki ağırlığını artırdı. Bu durum sokaktaki eylemcileri son derece rahatsız ederken, Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salah ise 4 Temmuz’da yapılması planlanan başkanlık seçimlerinin ülkenin içinde bulunduğu kriz durumundan çıkışta en ideal çözüm yolu olduğunu söylüyor. Cezayir’de sokakları terk etmeyen göstericilere göre ise Buteflika’nın gidişi yeterli değil, onun hem ordudaki hem rejimdeki bütün destekçilerinin sahneden çekilmesi gerekiyor.

Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salah

Öte yandan, eylemciler Anayasanın öngördüğü geçiş kurumlarının kurulmasını talep ediyor. Buteflika sonrasında Cezayir’in en güçlü isimlerinden biri olarak görülen Genelkurmay Başkanı Salah ise ordunun anayasal sınırlar dışına çıktığı iddiasını reddediyor.

22 Şubat’tan beri sokakta olan Cezayirliler, Buteflika’nın 4 Temmuz’da planlanan seçimlere katılmaktan vazgeçmesinin yeterli olmadığını söylüyor. Eylemciler, geçiş sürecinde önemli konumlara getirilenlerin Buteflika’ya yakın isimler olduğunu ve bu yüzden başkanlık seçimlerinin eşit ve özgür bir şekilde gerçekleşmeyeceğini vurguluyor. Cezayir’de Buteflika sonrası süreçte bu tartışma oldukça önemli bir yer tutuyor.

Eski Başbakan Uyahya sorguda

Genelkurmay Başkanı Salah, yargının baskı altında olmasından ötürü daha önce gündeme getirilmeyen ve içinde rejime yakın önemli kişilerin bulaştığı yolsuzluk davalarının yakın zamanda görüleceğini de söyledi. Buteflika’nın düşmesinin ardından rejimin önemli isimleri ile ilgili adli süreçler başlamıştı. Bunlardan biri de dört kez başbakanlık (üçü Buteflika döneminde) yapan Ahmed Uyyahya. Uyahya, geçen pazartesi günü savcılık tarafından kamu kaynaklarının sebepsiz yere israfı konusunda sorgulandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.