Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Bağcılar’daki AKP’li seçmen, YSK kararına tereddütle bakıyor

AKP’nin güçlü olduğu ilçelerden Bağcılar’daydık. Bağcılar’daki AKP’li seçmen kendi içinde YSK’nın iptal kararına sevinenler ve mesafeli yaklaşanlar olarak ikiye ayrılıyordu. Bağcılar’da seçimin yenilenmesini destekleyenler kadar YSK’nın bu kararının toplumu tedirgin ettiğini düşünenler de vardı. Büşra Cebeci ve Murat Utku’nun Bağcılar izlenimleri.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart’ta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etme kararı Bağcılar’daki seçmenlerin de gündeminde. Daha önceki sokak röportajlarında kameralarımıza konuşmaktan çekinen Bağcılar sakinleri, “Seçimlerin iptal edilmesi kararı hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorumuza çok daha rahat cevap veriyor. Soru yönelttiğimiz hemen hemen herkes bir şekilde bize fikrini söylüyor. Kimi kameralarımıza konuşuyor, kimi ise görüntü vermek istemediğini söyleyerek düşüncelerini yalnızca bizimle paylaşıyor.

Bağcılar, “AKP’nin kalesi” diyebileceğimiz İstanbul ilçelerinden biri.

Ne var ki, YSK tarafından verilen İstanbul’daki seçimin iptali kararı, AKP’li seçmen de dahil olmak üzere Bağcılar’da vicdanen karşılık buldu demek zor.

Seçimin yenilenmesinin, şaibeleri ve akıllardaki soru işaretlerini kaldıracağını düşünenler de var. Fakat, Bağcılar’da “Seçimin yenilenmesine gerek yoktu” diyen seçmenler de mevcut ve YSK’nın bu kararını doğru bulmayanlar arasında AKP’li seçmenler de var.

“AKP’nin seçimi kaybetmesine çok üzülmüştüm, hak yerini buldu!” 

Bağcılar sokaklarında karşımıza ilk çıkan Yüksel Doğu oluyor. Ev hanımı olduğunu söyleyen Doğu, AKP’nin hakkının yendiğini düşünüyor, iptal kararı içinse “Hak yerini buldu” diyor. Doğu, Erdoğan’ı çok sevdiğini, seçimlerin kaybedilmesine ise çok üzüldüğünü de dile getiriyor.

Doğu’nun ardından ev hanımı olduğunu söyleyen fakat ismini paylaşmak istemeyen bir diğer AKP seçmeni ile karşılıyoruz. Kendisi, kameralarımıza konuşmak istemiyor, fakat ayaküstü ettiğimiz sohbette YSK’nın iptal kararını doğru bulmadığını söylüyor ve “İmamoğlu’nu denemek gerekirdi. Böylelikle biz de, CHP ne yapıyor, ne yapmıyor görmüş olurduk” diyor.

Kendisine yönelttiğimiz, “Seçimlerin yenilenmesi durumunda oy tercihiniz değişir mi?” sorusuna ise şu cevabı veriyor:

“Geçtiğimiz seçimlerde AKP’ye oy verdim. Bu seçimlerde henüz karar vermedim ama Ekrem İmamoğlu’nu da düşünmüyor değilim.”

“Bu karar halka yapılmış bir haksızlık” 

21 yaşındaki MHP seçmeni Emrecan Aydın ise, ailesinin AKP’ye oy verdiğini, kendisinin ise AKP ile ittifak yaptığından bu yana partisi MHP’ye oy vermediğini anlatıyor. Aydın, İstanbul seçimlerinin iptali konusunda ise oldukça öfkeli. Seçimde şaibe olduğuna inanmıyor ve AKP’nin seçimi kaybettiği için bahaneler ve itirazlar türettiğini savunuyor.

Aydın, 23 Haziran’da tekrarlanacak olan seçimlerde tekrar sandığa gideceğini ve İmamoğlu’na oy vereceğini de ekliyor.

Pazarlamacılık yapan Salih Alkan ise eleştiri oklarını hukuk sistemine yöneltiyor.

Alkan, “Aynı sandık başkanının saydığı bir oy geçerli sayılıyor, diğeri sayılmıyorsa burada hukuk yoktur, başka bir şey vardır” diyor ve seçimin yenilenmesinin sonucu değiştirmeyeceğine inanıyor.

Yine ev hanımı olduğunu söyleyen ve 31 Mart’ta oyunu Ekrem İmamoğlu yönünde kullanmış olan Mühibe Çiğdem, YSK kararının çok ağırına gittiğini, bu durumun kendisini çok üzdüğünü dile getiriyor ve bu kararı halka yapılmış bir haksızlık olarak nitelendiriyor.

İsmini vermek istemeyen bir diğer erkek seçmen ise 31 Mart seçimlerinde şaibe olduğunu düşünüyor ve YSK kararının bu şaibeyi ortadan kaldıracağına inanıyor. Öte yandan seçimin 23 Haziran, yani yaz tatili döneminde yapılacak olması konusunda da endişeli ve “İnsanlar o tarihte yaz dönemi için köye gidebilir, bu yüzden de İstanbul’a seçim için dönemeyebilirler” diyor.

Mühibe Çiğdem 

“AKP’ye oy vermeye devam edeceğim ama iptal kararını desteklemiyorum. Bu, toplumda tedirginlik yaratıyor”

İbrahim Usanmaz ise emekli. Usanmaz, yıllardır sağ partilere oy verdiğini, kurulduğundan bu yana da AKP’yi desteklediğini, bundan sonra da bunun değişmeyeceğini söylüyor.

Usanmaz YSK kararı hakkında ise pek olumlu düşünmüyor. Usanmaz’a göre seçimin iptal edilmesine dair karar, toplumda huzursuzluk ve tedirginliğe yol açıyor. Usanmaz, böyle bir kararın gerekli olmadığına inanıyor.

Suna Kaya ile ise Bağcılar Meydanı’nda konuşuyoruz. Kaya konuştuğumuz en öfkeli seçmenlerden biri. Kaya, YSK’nın kararına ilişkin olarak “Hukuk, katledildi” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.