Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Myanmar’ın Rohingya mezalimini haberleştirdikleri için hapse atılan iki Reuters muhabiri serbest bırakıldı

Myanmar’da Müslüman Rohingya halkıyla ilgili yaptıkları haberler nedeniyle hapse atılan iki Reuters muhabiri özgürlüklerine kavuştu. 511 gündür hapiste olan Wa Lone ve Kyaw Soe Oo Wa, Devlet Başkanı tarafından çıkarılan ve 6 bini aşkın tutukluyu kapsayan “Yeni Yıl Affı” kapsamında serbest bırakıldı.

İngiliz Reuters haber ajansı için çalışan 33 yaşındaki Wa ve 29 yaşındaki Kyaw, ordunun Rohingyalara yönelik hak ihlallerini dünyaya duyurduktan sonra, “devlet sırlarını ifşa” ettikleri gerekçesiyle tutuklanarak yedişer yıl hapis cezasına çarptırılmışlardı. İki muhabirin temyiz başvurusu iki hafta önce Yüksek Mahkeme tarafından reddedilmişti.

Wa Lone ve Kyaw Soe Oo bu sabah hapishaneden çıktıklarında aileleri ve sevenleri tarafından karşılandı. Wa Lone’un ilk sözleri, “Çok mutluyum, çok heyecanlıyım, aileme ve meslektaşlarıma kavuşmak çok güzel, haber merkezine dönmek için sabırsızlanıyorum” oldu.

Wa Lone ve Kyaw Soe Oo 2017’nin Aralık ayında tutuklanmıştı. İki muhabir tutuklanmadan önce Reuters adına, Budist siviller ve güvenlik güçlerince öldürülen 10 Arakanlı Müslüman gence dair bir haber üzerinde çalışıyorlardı. Lone ve Oo geçen yıl Pulitzer ödülü kazanmışlardı. Time dergisi de “Yılın Kişisi” olarak, mahkûm edilen bu iki gazeteciyi seçmişti.

Reuters muhabirlerinin haberleştirdiği, Myanmar ordusunun Ağustos 2017’de Rohingya halkına müdahalesini, Birleşmiş Milletler, etnik temizlik olarak nitelendirerek, Myanmarlı generallerin bu eylemleri soykırım saikiyle işledikleri gerekçesiyle yargılanmalarını istemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.