Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Payitaht Abdülhamid, AKP’yi karıştırdı!

TRT 1 ekranlarında üçüncü sezonu yayınlanan “Payitaht Abdülhamid” dizisi, son günlerde AKP içinde yaşanan tartışmalarla gündeme geldi. Sık sık siyasi tartışmalara yaptığı göndermeleriyle bilinen dizinin sezon finali fragmanında yer alan bir sahne, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu’na verilen bir mesaj olarak yorumlandı. Davutoğlu, dizide geçen söz konusu ifadelere tepki gösterdi. Dizinin yönetmeni ve kamera arkası ekibi ise tam da bu tartışmalar sırasında diziden ayrıldıklarını açıkladı.

“Gül ağacına su veririz lakin su hem güle yarar hem de dikene”

Yapımını ES Film’in üstlendiği ve 34. Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’in saltanatının son 13 yılını konu edinen TRT dizisi “Payitaht Abdülhamid”in 85. bölümünün ikinci fragmanında yer alan sahneler, bazı çevrelerce Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’na gönderilen mesajlar olarak yorumlandı. Söz konusu sahnelerde Abdülhamid’in “Gidip o eski vekilleri bulun. Gül ağacına su veririz lakin su hem güle yarar hem de dikene. Yanımızda yöremizde su verdiklerimiz diken olmaya meyletmişlerse sonunda mutlaka budarız” sözleri yer alıyordu.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu

Davutoğlu: “Sultan Abdülhamid’in mirasına en çok biz sahip çıkarız”

Eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu bu sözlere, Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (KONSİAD) 6. Olağan Genel Kurulu sonrası düzenlenen iftar yemeğinde cevap verdi. Dizinin fragmanında yer alan ifadeleri “üstü örtülü, tabiri caizse geçmişte birtakım hain çevrelerin yaptığı şekilde subliminal bazı mesajlar” olarak yorumlayan Davutoğlu şunları söyledi:

“Eski milletvekillerine, eski devlet görevlilerine yönelik Sultan Abdülhamid’in ağzından çıkması mümkün olmayacak birtakım ifadelerle günlük siyasete gönderme yapılıyor. Bunu hiçbir zaman ciddiye almadım. Bu şekilde mesajların devlet ahlakı ve toplumsal ahlak açısından doğru olmadığına inanıyorum. Ancak o kadar çok mesaj geldi ki üzüntü ifade eden, bir dostumuzun telefonda ağladığına şahit oldum: ‘Nasıl olur sizlere dönük böyle mesajlar verilir.’ Eğer Sultan Abdülhamid’in mirasına sahip çıkacak birisi varsa en çok biz sahip çıkarız.”

“Bize subliminal mesajlar verenler, Gazze sokaklarına baksınlar”

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün böyle subliminal mesajlar verenler, bizim bu mirasa nasıl sahip çıktığımızı görmek istiyorlarsa, Abdülhamid’in yetimi Filistin’in Gazze sokaklarına gitsinler. Orada her bir Gazzelinin, her bir Filistinlinin ‘İsrail bombaları bizim üzerimize yağarken sizin Dışişleri Bakanınız – o zaman Dışişleri Bakanı’ydım – eşiyle birlikte o bombaların altında bize sarılıyordu’ diyeceğini görecekler.

Bizim Osmanlı mirasına ve Sultan Abdülhamid Han’ın mirasına ne derece sahip çıktığımızı görmek isteyenler, bir hafta önce açılan ve yıkıldığı zaman mihrabını bulup üzerinde burada ‘Bu camiyi tekrar inşa etmeyi nasip et bize Rabbim’ diye dua ettiğim koca Alaca Camii’nin taşlarına sorsunlar.

“Hesap günü defterler açıldığında kimin ihanet ettiği görülür”

Bu tür mesajlar üzerinden bizi sadakat testine tabi tutmaya çalışanlar da bilsinler, biz bu topraklardaki ilk başkentimiz olan Konya’nın hamurunda yoğrulmuşuz, devlet ahlakı ne demek biliriz ve gerektiğinde devletimiz zaaf göstermesin diye nefsimizi ayaklarımızın altına alıp, bütün makamları elimizin tersiyle ittiğimize de bu millet şahittir.

Allah, Sultan Abdülhamid Han’ın da, bütün ecdadın da mirasına sahip çıkmayı bize nasip eylesin. Gün gelir hesap günü defterler açıldığında kimin o mirasa sahip çıktığı görülür. Kimin o mirasa ihanet ettiği görülür. Allah yolumuzu açık eylesin. Sadakatimiz her şeyden önce Rabbimize, aziz ülkemize, necip milletimize ve kökünü kadim kültürümüzden alan ilkelerimizedir. O ilkelerden sapmaksızın toplumumuzun neresinde olursak olalım, dayanışma içinde olacağımıza eminim.”

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da diziye tepki gösterdi

AKP İstanbul Milletvekili ve MKYK Üyesi Mustafa Yeneroğlu

Söz konusu diziye bir eleştiri de AKP İstanbul Milletvekili ve MKYK üyesi Mustafa Yeneroğlu’ndan geldi. Yeneroğlu, Twitter hesabında, “Keşke günümüz tarih dizileri de, rahmetli Yücel Çakmaklı gibi kendi milletinin tarihine ve kadim kültürüne hakim yönetmenlerin dizileri tadında çekilebilse. Böylece Sultan Abdülhamid gibi tarihi değerlerimizin aziz hatıralarına da saygımızı pekiştirmiş oluruz” değerlendirmesinde bulundu.

Dizinin yönetmeni Emre Konuk, projeden ayrıldı

Yönetmen Emre Konuk

Dizinin yönetmeni Emre Konuk ise tam da bu tartışmalar sırasında, sosyal medyadan yayınladığı bir mesajla, ekibi ile birlikte diziden ayrıldığını açıkladı. Konuk açıklamasında, bu ayrılığın gündemle hiçbir ilgisi olmadığını, kararın uzun zaman önce verildiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.