Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erkekler isyan ediyor: “Yunan tanrısı değiliz!”

Medyadaki gerçekçi olmayan erkek bedeni tasvirlerinin zihin sağlığına etkisine dikkat çekmek isteyen erkekler, beden olumlama kampanyası başlattı. Erkek sağlığı platformu Manual’in başlattığı ve Zihinsel Hastalıklar Farkındalık Haftası kapsamında yürütülen kampanya, erkek vücudunun medyada daha doğru bir şekilde temsil edilmesini amaçlıyor.

Transseksüel aktivist Kenny Ethan-Jones

Aralarında transseksüel aktivist Kenny Ethan-Jones, vitiligo (akderi) hastası Beşir Aziz ve İngiltere’nin ilk büyük beden erkek mankeni Ben Whittaker’ın da bulunduğu sekiz erkek, kampanya için objektiflerin karşısına geçti.

Vitiligo hastası Beşir Aziz

Manual, reklam verenlerin iç çamaşırı ya da parfüm gibi ürünleri satmak için erkeklerin “acı çekmeyen” Yunan tanrıları gibi gösterildiği, modası geçmiş, sorunlu tasvirler kullanmaktan kaçınmasını istiyor ve hedef kitlesi erkekler olan markalara, vücut tipi ve etnik köken çeşitliliğini ön plana çıkaran, tüm vücut şekilleri ve bedenlerindeki erkeklerin desteklendiği kampanyalar yürütmesi çağrısında bulunuyor.

Reklamlar, maskulenliğin gerçekte neye benzediğini yansıtmıyor

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, erkeklerin yüzde 69’u markaların erkekleri doğru bir şekilde yansıtamadığını düşünüyor. Manual’in yaptığı bir ankete göreyse, erkeklerin yüzde 78’i arkadaşlarının insan üstü kaslara ve keskin yüz hatlarına sahip “tipik bir Gillette mankeni” gibi görünmediğini düşünüyor.

İngiltere’nin ilk büyük beden mankeni Ben Whittaker

The Independent’in haberine göre, Manual’in kurucularından George Pallis, reklamlarda dayatılan vücut tiplerinin gerçeklik algımızı çarpıtıldığını şu sözlerle açıklıyor:

“Reklamlarda erkeklerin altılı karın kasına, mükemmel ölçüde kirli sakala ve sürekli bronz bir tene sahip olduğunu düşünürsünüz. Bu, tamamen gerçek dışı ve maskulenliğin gerçekte neye benzediğini yansıtmıyor… Zihinsel ve fiziksel sağlığın her zamankinden daha önemli olduğu bir dünyada, erkeklerin sağlığı ve mutluluğunu geliştirmek için birlikte çalışmamız gerekiyor.”

Sekiz kişiden biri, dış görünüşleriyle ilgili kaygılarından dolayı intihar etmeyi düşünüyor

Manual’in bu kampanyası, insanların beden imajlarıyla ilgili endişelerinin zihinsel sağlığı bozduğuna dair yapılan yeni araştırmalar sonrasında ortaya çıktı.

İngiltere’deki Ruh Sağlığı Vakfı, geçen mart ayında 4500 yetişkinle yaptığı ankette, her sekiz kişiden birinin dış görünüşüyle ilgili endişeler nedeniyle intihar etmeyi düşündükleri sonucuna ulaştı.

Ankete katılanların üçte birinden fazlası, beden imajlarının kendilerini endişeli ve depresif hissettirdiğini söylüyor. Ankete katılanların yüzde 20’si görünüşlerinden utandığını, yüzde 19’u ise kendilerini “iğrenç” hissettiklerini söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.