Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu’nun 18 günlük icraatı etkisini gösterdi: Öğrenci akbili 85 liradan 40 liraya düştü

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, kent genelindeki öğrencilerin toplu ulaşım araçlarında kullandığı mavi kart aylık abonman ücretini 85 TL’den 40 TL’ye düşürme kararı aldı. Ayrıca, 19 Mayıs ve Ramazan Bayramı boyunca da toplu ulaşım araçlarında ücretsiz olarak seyahat edilebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, kent genelinde öğrenci aylık mavi kart ücretinin 85 TL’den 40 TL’ye düşürülmesine karar verdi. AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Tevfik Göksu imzasıyla yapılan teklifin oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından teklif; Hukuk, Tarife, Plan ve Bütçe komisyonlarına havale edildi. 

İlgili komisyonlarca olumlu görüş bildirilen teklif, rapora dönüştürülerek meclise sevk edildi. Meclis Birinci Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ’ın yönettiği oturumda ele alınan rapor, yapılan oylamada oy birliğiyle kabul edilerek meclisten geçti. Böylece, aylık 85 TL olan öğrenci mavi kart ücreti, 40 TL’ye indirildi. 

“18 günlük icraatımız”

31 Mart Yerel Seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ancak YSK’nın 6 Mayıs’ta verdiği iptal kararıyla mazbatası geri alınan Ekrem İmamoğlu, seçim öncesi öğrenci aylık akbilinin 50 TL olacağının sözünü vermiş, Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğunda bunu İBB Meclisi’ne teklif olarak sunmuştu. O gün bu teklifi tepkiyle karşılayan AK Parti grubu, İmamoğlu’nun teklifini de aşarak oy birliğiyle öğrenci aylık akbilinin 40 TL’ye düşürülmesine karar verdi.

İmamoğlu bu karara dair yorumunu sosyal medya hesapları üzerinden yaptı. İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İBB Meclisi’nde kabul edilen kararların 18 günlük icraatları olduğunu söyledi. İmamoğlu, “Suda vaat ettiğimiz yüzde 40 indirimin de takipçisiyiz” dedi.

19 Mayıs ve Ramazan Bayramı boyunca ulaşım ücretsiz

İBB Meclisi ayrıca, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda, İstanbulluların toplu ulaşım araçlarıyla ücretsiz yolculuk yapması kararını da oy birliğiyle aldı.

Meclis toplantısında Plan ve Bütçe, Hukuk ile Gençlik ve Spor komisyonlarında meclise sevk edilen rapor ele alındı. Raporu görüşen meclis, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda toplu ulaşımın ücretsiz hizmet vermesine oy birliğiyle karar verdi. Mecliste AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti’nin üyelerinin oylarıyla alınan karara göre, 19 Mayıs’ta toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verecek. 

İBB Meclisi’nde alınan bir diğer kararla, Ramazan Bayramı boyunca da kentteki toplu ulaşım hizmeti ücretsiz olacak. Bu karara göre, 4 Haziran 06.00’dan, 6 Haziran 24.00’e kadar tüm toplu ulaşım araçları ücretsiz hizmet verecek.

Belirtilen tarihler arasında, İstanbul genelinde İstanbulkart ücret entegrasyonuna dahil İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı İETT Otobüsleri, Özel Halk Otobüsleri, metrobüs, nostaljik tramvay ve tünel,  Şehir Hatları A.Ş. vapurları, özel deniz toplu ulaşım, Metro İstanbul A.Ş.’ye bağlı tramvay, metro, hafif metro ve füniküler, teleferik ve Kadıköy Moda Nostaljik Tramvay araçlarında hiçbir ücret ödemeden seyahat edebilecek.

Daha önceki bayramlarda İstanbul’daki toplu ulaşım araçlarında bayramlarda yüzde 50 indirimle seyahat edilebiliyordu.

Sınav günleri de ulaşım ücretsiz

İBB, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Liseye Geçiş Sınavı (LGS), Açık Öğretim Sınavı (AÖF) ve Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girecek öğrenci, memur adayları ve görevlilerin, sınav günü kentteki tüm toplu taşıma araçlarıyla ücretsiz yolculuk yapmaları teklifini de oy birliğiyle kabul etti.

Binali Yıldırım, “Kaynaklar yetersiz” demişti. Yüzde 46’lık su indirimi İSKİ gündeminde

İmamoğlu’nun bir diğer seçim vaadi su fiyatlarında yüzde 40 oranında indirim yapmaktı, ancak başkanlık süresi bu indirimi yapmaya yetmedi. O dönemde AKP Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, katıldığı bir programda suda indirim için kaynakların yetersiz olduğunu dile getirmişti. Bugün ise AKP İBB Meclis grubu, suda yüzde 46’ya varan bir indirimin İSKİ Genel Kurulu gündemine alınması teklifini oy birliğiyle kabul etti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.