Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şule Çet davasında yaşananlar

Haber: Batu Bozkürk & İlgi Kahraman

22 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule Çet, 29 Mayıs 2018’de Ankara’da bir plazanın yirminci katından şüpheli şekilde düşerek hayatını kaybetmişti. Olay anında Şule Çet’in yanında olan tutuklu Çağatay Aksu ve Berk Akand, davanın ikinci duruşmasında hazır bulundu. Aksu ve Akand için ‘cinayet’, ‘cinsel saldırı’ ve ‘hürriyetten yoksun bırakma’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 39 yıla kadar hapis isteniyor.

Önce maktul avukatları söz aldı

Kamuoyu ilgisinin yoğun olduğu ve onlarca kişinin salona giremediği duruşmada Şule Çet’in ailesinin avukatı Umur Yıldırım, sanıkların savunmasını Çet’in alkollü olduğunu öne çıkararak yaptığını söyledi. Yıldırım, plazadaki perdelerin pozisyonunun olay gecesi ve sabahında değiştiğini, bunu sanıkların suçu gizleme niyetiyle yaptığını ve olayın sanıkların iddia ettiği gibi ‘misafir odası’nda değil, ‘makam odası’nda gerçekleştiğini söyledi. Yıldırım, Berk Akand’ın, iddia ettiği gibi ‘içi geçmiş’ olmadığını, olayın en büyük tanığı ve sanığı olduğunu ifade etti.

“Şule’nin maddi koşulları nedeniyle intihar ettiği” iddiası

Sanık Çağatay Aksu’nun avukatı Levent Ekmen, mahkemeye verdiği dilekçede, Şule Çet’in babasıyla para trafiğinin incelenmesini, Çet’in maddi koşullar nedeniyle intihar etmiş olabileceğini belirtmişti. Umur Yıldırım buna ilişkin, Şule Çet’in çalıştığı yerden günlük 120 TL kazandığını, devletten 500 TL kredi aldığını, bunun aylık yaklaşık 3000 TL’ye tekabül ettiğini ve bu paranın bir öğrenci için yeterli olduğunu savundu. Bununla birlikte Umur Yıldırım “Hangi birimiz babamız para yollamadı diye plazadan atlayarak intihar etti?” diye sordu.

Çağatay Aksu’nun annesi söz aldı, ortam gerildi

Aksu’nun annesiyse mahkemede şöyle konuştu: “Olay Ramazan ayında oldu ve iftar yemeğindeydik. Çağatay’ı aradım, ‘Berk’le beraber dışarıdayız’ dedi, ‘Geç kalmayın’ dedim. Çağatay’ı 02.15 gibi aradım, içki içtiğini anladım ama anormal bir durum yoktu. Gündüz de ona ulaşamadım. Öğleden sonra Berk’in arkadaşı bana ‘Başlarına böyle bir şey geldi’ dedi. Çağatay olay günü eve geldi, onu o hâlde gördüğümde dünyam yıkıldı. ‘Ne oldu’ diye sordum, ‘Anne olay günü bir yerde oturduk, sonra plazaya geçtik, içmeye devam ettik. Bir an camdan sarktığını gördüm, ayağından tutmaya çalıştım, ama düştü’ dedi.”

Çağatay Aksu: “Kızına sahip çıksaydın”

Aksu’nun annesi kamuoyunda kendileriyle ilgili çok zengin oldukları algısı yaratıldığını ve olayın “Zengin oğlan, fakir kız” boyutuna getirilmek istendiğini söyledi. Bu sırada Aksu’nun annesi avukat Umur Yıldırım’a dönerek yüksek bir sesle “Mal varlığımızı açıklar mısınız? Ben personel müdürü olarak, eşim teknisyen olarak emekli oldu. Evimiz kira” dedi. Salondan “Terbiyeli olun” sesi yükselmesi üzerine sanık Çağatay Aksu, Şule Çet’in ailesi ve avukatlarının bulunduğu bölüme dönerek “Kızına sahip çıksaydın” dedi. Bunun üzerine salonda gerginlik arttı, sanık yakınlarıyla izleyiciler arasında ikili diyaloglar yaşandı.

Şule’nin arkadaşı: “İntihar ettiğini duyunca çok şaşırdık”

Tanık olarak dinlenen Şule Çet’in arkadaşı ise Şule’nin hayat dolu olduğunu söyleyerek intihar ettiğini duyunca çok şaşırdığını belirtti: “Hayat doluydu. Bana ‘Çağatay beni taciz ediyor’ gibi şeyler söylemişti”.

O sırada sanık Çağatay Aksu, Şule’nin arkadaşına “Şule ‘Yolun Sonu Görünüyor’ şeklinde bir tweet atmış. ‘Modum’ diyerek intihar videosu paylaşmış, bunlardan haberin var mı?” diye sordu. Arkadaşı, ‘Yolun Sonu Görünüyor’un beğendikleri bir türkü olduğunu ve kendisinin de bu türküyü paylaştığını söyledi.

Şule Çet’in düşme anı

Maktul avukatı Onur Tatar, Şule Çet yere düştüğünde yüzünün gökyüzüne baktığını söyledi. Sanık Aksu’nun annesinin sözlerini hatırlatan Tatar, “Eğer Aksu’nun dediği gibi Şule atlamış olsaydı, düştüğünde yüzü yere bakardı. Yüzü gökyüzüne bakıyor, bu da ters şekilde düştüğünü gösteriyor. Böyle intihar etmesi akla yatkın değil” dedi. Tatar ayrıca, olay yerinde Şule Çet’in ayakkabısının dirseğinin altında bulunduğunu yani ayakkabının daha önce düştüğünü, ancak bunun fizik kurallarına göre mümkün olmadığını ifade etti. Tatar, Çet’in bir ayağında çorap varken diğerinde olmadığını, bunun doğal olmadığını belirtti.

Çağatay Aksu: “Cezaevinde iyi davranışımdan ötürü iki ödül aldım”

Aksu, yaşanan sürecin kendisini yorduğunu belirterek senaryolar üzerine yargılandığını ve delil konması gerektiğini söyledi. Cezaevinde iyi halden ötürü iki ödül aldığını söyleyen Aksu, orada çalışanların suçluyu gözünden tanıdığını ifade etti.

Çağatay Aksu’nun avukatı Levent Ekmen, Şule Çet’in psikolojik durumuyla ilgili uzman psikologların dinlenmesi gerektiğini ifade etti. Müvekkilinin şehir dışına dahi çıkabilecek ekonomik durumu olmadığını, olay yerinde keşif yapılması istediğini söyleyerek tahliyesini talep etti.

Berk Akand’ın avukatı İskender Balkış: Tahliye talep etmiyorum

Avukat İskender Balkış “Bizim üzerimize ‘Tecavüzcünün avukatı olmaya utanmıyor musunuz’ denerek geliniyor. Elinizde yeterli delil yok. Tahliyeye ilişkin ise, yatsın bir dahaki rapora kadar, tahliye talep etmiyorum” dedi.

Karar: Tutukluluklarının devamına…

Hâkim, sanık Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Bunun yanı sıra plazada keşif yapılmasına, Şule Çet’in psikolojik durumuna ilişkin evrakın incelenmesine ve olay gecesine dair görüntülerin dudak okuma yöntemiyle yeniden değerlendirilmesine hükmetti. Bir sonraki duruşma 10 Temmuz Çarşamba günü yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.