Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Louvre Müzesi’nin önündeki cam piramidin mimarı Ieoh Ming Pei, 102 yaşında hayatını kaybetti

Fransa’nın başkenti Paris’in dünyaca ünlü müzesi Louvre’un önündeki, yapıldığında çok tartışılan cam piramidin Çinli mimarı Ieoh Ming Pei 102 yaşında hayatını kaybetti. Dünya üzerinde pek çok ikonik yapıya imza atan Pei’nin tasarımları, geometrik hassasiyet, yalın yüzeyler ve doğal ışık bütünleşmesiyle biliniyordu.

Louvre Müzesi önündeki cam piramit

1917’de Çin’de doğan, 18 yaşındayken eğitim için gittiği ABD’ye yerleşen mimarın diğer eserleri arasında, 80’li yaşlarında tamamladığı Katar’ın başkenti Doha’daki İslam Sanatları Müzesi ile ABD’nin Dallas kentinin belediye binası ve Japonya’daki Miho Müzesi yer alıyor.

1955’te mimarlık bürosunu açan ve yukarıda adı geçen yapılar dışında, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’da çok sayıda okul, otel, belediye binası tasarlayan Pei, 20. yüzyılın en çok eser üreten mimarlarından biri olarak nitelendiriliyor. Eserlerinde geometriye, yalın yüzeylere ve doğal ışığa önem veren Pei’nin malzeme tercihlerinin başında ise metal ve cam geliyor.

1983’te aldığı Pritzker Ödülü dahil çok sayıda ödül kazanan Pei’nin 1989’da tamamladığı, Louvre Müzesi’nin önündeki cam piramit, tarihi binayla uyumlu olmadığı gerekçesiyle tartışma konusu olmuştu. Pei ise piramidin “pragmatik bir yapı” olduğunu savunmuştu.

Kendi tasarımlarına ilişkin verdiği bir röportajda, mimariyi “pratik bir sanat” olarak tanımlayan Pei, bir yapının sanat eseri tanımını hak etmesi için “o yapıya ihtiyaç duyulmasının” şart olduğunu söylemişti. Birçok ödülün sahibi olan Çinli mimar, Pritzker Ödülü’nden aldığı 100 bin doları, Çinli öğrencilerin ABD’de mimarlık eğitimi alması için burs oluşturmaya harcamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.