Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’tan Green Card reformu: Çekiliş sistemi kalkıyor, liyakat geliyor

ABD Başkanı Donald Trump “liyakate dayalı” yeni göçmenlik sistemi planını açıkladı. Çekilişle verilen Green Card (Yeşil Kart) sistemi yerine daha genç, eğitimli ve İngilizce konuşan göçmenlere öncelik verilecek.

Trump, perşembe günü Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında yeni göçmenlik yasa teklifinin detaylarını açıkladı. Her yıl 55 bin kişiye ABD’de süresiz oturma ve çalışma izni verilen çekilişli Green Card sisteminin kaldırılmasını öngören teklif, ülkeye kabul edilecek göçmenlerin yaşı genç ve iyi eğitimli olanlardan seçilmesini hedefliyor.

Sistemin detaylarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Trump, “Yeni teklifle her yıl verilen Green Card sayılarında herhangi bir düşüş olmayacak. Rastgele seçmek yerine artık ABD’ye göçmen olarak kabul edilmek için basit ve evrensel kriterler getireceğiz” dedi.

ABD yasaları uzun yıllardır ailevi bağlara dayalı göçmenlik başvurularına öncelik veriyordu. Her yıl kabul edilen Green Card başvurularının üçte ikisi ABD’de akrabaları olan kimselere ait.

Ancak Trump’ın teklif ettiği yeni yasa, yıllık yasal göçmen sayısını 1.1 milyonda tutmayı ve ailevi nedenlerle gelen göçmenlerin bu sayı içindeki oranını üçte bire indirmeyi hedefliyor. Yasa tasarısına göre, bunun yerine vasıflı ve iyi eğitimli göçmenlere öncelik verilecek, bu göçmenler yanlarında eş ve çocuklarını da getirebilecek.

Liyakate dayalı kriterler

Trump’ın kıdemli danışmanları Jared Kushner ve Stephen Miller ile Kevin Hassett’ın tasarladığı yasada, ABD’nin göçmenlik sisteminin “aileleri birleştirme” yerine, vasıflı işgücü toplama hedefini benimsemesi planlanıyor. Tasarı için özel olarak incelenen ve benzer sistemlere sahip Kanada, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde, liyakat esasıyla kabul edilen göçmenlerin yüzdesi ABD’ye kıyasla çok yüksek. ABD’ye her yıl kabul edilen göçmenlerin yalnızca yüzde 12’si eğitim seviyesi ve profesyonel deneyim gibi liyakate dayalı kriterlerle alınırken bu oran Avustralya’da yüzde 68, Kanada’da yüzde 63, Yeni Zelanda’da yüzde 57 ve Japonya’da yüzde 52.

Amerikalı işçilerin menfaatleri gözetilecek

Trump açıklamasında yeni sistemin Amerikalı işçilerin menfaatlerine öncelik vereceğini ve “gelecek nesillerin gelişmesine fırsat verecek bir sistemin şimdiden uygulanması gerektiğini” söyledi. Ek olarak, mevcut ABD kanunlarının insan kaçakçılarına davetiye çıkardığını savunan Trump, yeni sistem sayesinde ABD’ye suçlu ve yasadışı işlere karışmış insanların gelişinin engelleneceğinin altını çizdi.

Trump’ın ana hatlarıyla açıkladığı planın tamamının gelecek haftalarda kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.