Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriyelilerin kaldığı çadır kentler kapatılıyor, gelecekleri belirsiz

Türkiye’de mültecilerin kaldığı çadır kentler kapatılıyor. Geçen yıl altı çadır kent kapatılırken, Şanlıurfa’da kalan son iki kampın tahliyesi ise sürüyor. 30 binin üzerindeki Suriyelinin hayatına nasıl devam edeceği ise belirsiz.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, 16 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’de kayıtlı Suriyeli sayısının bir önceki aya göre 1122 kişi artarak toplam 3 milyon 606 bin 737 kişi olduğunu açıkladı. Geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin toplam sayısı ise 125 bin 936 kişi. Bu sayı 2018 yılının Ocak ayından bu yana 102 bin 315 kişi azaldı. Suriyeliler’in yalnızca yüzde 3,49’u kamplarda yaşamını devam ettiriyor.

İki çadır kamp kaldı

Son günlerde, kamplarda yaşayan Suriyeli mültecilerin durumunda yeni gelişmeler yaşanıyor. 2018 yılından itibaren koşulları kötü olduğu gerekçesiyle boşaltılmaya başlanan çadır kentlerden sadece iki tane kaldı. Geçtiğimiz sene Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’teki altı çadır kenti tamamen boşaltılırken kalan iki çadır kent ise Şanlıurfa’da bulunan Suruç ve Ceylanpınar kampları. Çadır kentler kapatılırken, konteyner kamplar faaliyetlerine devam edecek.

Türkiye’de aşağıdaki kamplardan Ceylanpınar ve Suruç kampları hariç hepsi konteyner kamplar. Sekiz ilde 11 konteyner kampı bulunuyor. Bu kamplar çadır kamplara göre hem daha güvenlikli, hem daha sağlıklı hem de Suriyelilerin daha rahat yaşayabildiği yerler.

Geçici koruma kapsamında Türkiye’de barınan Suriyelilerin toplam sayısına, yaşadıkları illere, faal olan kamplara ve son bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran 2018 seçimleri öncesi Gaziantep’te düzenlenen seçim mitinginde, “Seçimin ardından tüm Suriye topraklarını güvenli hale getirmeyi ve misafirlerimizin tamamının evlerine dönmelerini sağlamayı hedefliyoruz” demiş ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün çadır kamplarla ilgili boşaltma çalışmalarını doğrulamıştı.

Kapatılacak çadır kamplarda yaşayan 34 bin 180 Suriyelinin geleceğinin ne olacağı ise belirsiz. Şanlıurfa’da son bir haftada 10 binin üzerinde mülteci Suruç’taki kamptan ayrıldı, 23 Haziran’a kadar ise en az 15 bin mültecinin de kampı boşaltması bekleniyor. Gaziantep’teki bir kamp yetkilisinin verdiği bilgi de boşaltma işlemlerini doğruluyor: “Gaziantep’te beş kamp vardı, dört tanesi geçici, çadır kamptı ve bunlar tamamen boşaltılmış durumda. Nizip’te 8 bin, Karkamış’ta 6 bin Suriyeli tahliye edildi. Bu sadece Gaziantep’le de ilgili değil, bölgedeki tüm kamplar boşaltılıyor.”

“Verilen yardımlar çok az”

2018 yılındaki bilgilere göre Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün temel amacının, çadır kentlerdeki kötü durumları ve burada yaşayanların gündelik hayata entegre olamadığını göz önünde bulundurarak, asıl olarak diğer kamplara aktarma yapmak olduğu öne sürülüyordu. Kamplardan tahliye edilen Suriyelilerin ne yapacağına dair sorumuzu ise kamp yetkilisi “İddia edildiği gibi diğer kamplara giden Suriyelilerin sayısı çok az. Geneli şehir merkezlerine gidiyor ve onlara verilen yardımlar çok az. Bunun dışında Suriye’ye dönenlerin sayısı da oldukça fazla” diyor.

Sebep: Kötü koşullar

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden bir yetkili ise boşaltılan kamplarda yaşayan Suriyelilerin ihtiyaçlarının, isteklerinin, sağlık durumlarının göz önünde tutulduğuna değindi ve şöyle devam etti: “Ayrılan insanların bazıları diğer kamplara yerleştiriliyor. Örneğin Suruç’tan çıkan biri Maraş’taki kampa yönlendirildi. Diğer seçenekleri ise şehir merkezlerine gitmek. Burada da ailenin büyüklüğüne göre bir yardım belirleniyor. Bu yardım ise ailenin yaşamasına yetecek bir yardım.”

Çadır kentlerin kapatılmasının sebebinin kötü koşullar, masraflar ve kamplarda entegrasyon anlamında yaşanan sıkıntılar olduğunu belirten yetkili, “İdare, bu sıkıntıları gözeterek, boşaltma işlemleri ne kadar erken olursa o kadar iyi olur diye düşündü. Çadır kamplardan ayrılmak zorunda kalan insanların yüzde 50’sinden fazlası Şanlıurfa, Kilis ve Gaziantep gibi şehirlerde kalmayı tercih ediyor. Tabii ki bunun yanında ülkesine dönenler de var” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.