Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Wikipedia, Türkiye’deki erişim engeli için AİHM’e başvurdu

Wikipedia’yı yöneten Wikimedia Vakfı, Türkiye’deki Wikipedia’ya erişim yasağının kaldırılması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Vakfın Genel Müdürü Katherine Maher, “Söz konusu içeriklerin özgür ifade kapsamında olduğuna inanıyoruz” dedi.

Wikipedia ansiklopedisi gibi çeşitli özgür içerikli projeleri bünyesinde barındıran Wikimedia Vakfı, Nisan 2017’den bu yana Türkiye’de yasaklı olan Wikipedia ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulundu. Vakıf ayrıca, AİHM başvurusuyla birlikte söz konusu yasağın Türk mahkemeleri aracılığıyla kaldırılması yönünde girişimde bulunacaklarını ve bununla ilgili olarak Türk yetkililerle görüşüleceğini söyledi.

Vakıf, erişimin yeniden sağlanması amacıyla “Ankara’ya baskı yapılması için” kampanyalar organize edileceğini de açıkladı.

Wikimedia Vakfı ayrıca, tüm dillerde erişimin engellendiği Çin’de de yasağın kaldırılmasının yolunu arayacaklarını bildirdi.   

“İçerikler ifade özgürlüğü kapsamında”

Vakıf Genel Müdürü Katherine Maher, Türkiye tarafından siteye erişimin kaldırılması kararının gerekçesi olan içerikler hakkında ise “Söz konusu içeriklerin yasal olarak korunan özgür ifade kapsamında olduğuna inanıyoruz” dedi.

Vakfın direktörü Stephen LaPorte de konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye’nin aldığı kararda tam olarak hangi kısmın yasa dışı sayıldığı gösterilmiyor” diye konuştu.

Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği, 2017 yılında aldığı erişim engeli kararında şu ifadelere yer vermişti:

“İçeriklerin 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi kapsamında terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriklere erişimin engellenmesi nedeniyle internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellemesine dair tedbir kararının, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına, belirtilen internet adresindeki içeriklere erişimin engellenmesi halinde hedeflenen amaç gerçekleşmiş olacağından www.wikipedia.org adlı internet sitesine tümden erişimin kaldırılmasına dair hüküm konulmuştur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.